Palesztin terror: Izrael nem hagyja abba a gázai terroristák elleni műveletet

Szerda 21:48

Izraeli biztonsági szakértők péntekig nem várnak tűzszünetet.

Szerda 20:21

Az izraeli 12-es csatorna szerint izraeli tisztviselők közölték az amerikai vezetéssel, hogy a nyomás a tűzszünetre csak hátráltatja a tűzszünetet. Eközben újra rakétázzák Dél-Izraelt – írja a TOI.

Szerda 17:49

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel beszélt telefonon és arról tájékoztatta Izrael legszorosabb szövetségesét, hogy nem adja fel a gázai terrorista állások lerombolását. Netanjahu szerint: „Minden nap támadjuk a terrorista állásokat, rombolunk le terrorista épületeket és fegyverraktárakat”.

Netanjahu megköszönte Bidennek, hogy az Egyesült Államok kiáll Izraelnek az önvédelemhez való joga mellett.

Miközben a Hámász Izrael területére igyekezett kommandósokat juttatni, azokat az izraeli hadseregnek sikerült hatástalanítani. A konfliktus áldozatainak száma palesztin oldalon 227.

Kirját Árbá városa melletti csomóponton egy palesztin nő tüzet nyitott izraeli katonákra. A nőt hatástalanították.

כאן חדשות on Twitter: „ראשוני: ניסיון פיגוע דקירה בקריית ארבע – אין נפגעים, המחבלת נוטרלה@carmeldangor (צילום: הדס מאור, TPS) pic.twitter.com/QnZb99PhrW / Twitter”

ראשוני: ניסיון פיגוע דקירה בקריית ארבע – אין נפגעים, המחבלת נוטרלה@carmeldangor (צילום: הדס מאור, TPS) pic.twitter.com/QnZb99PhrW

Időközben Libanonból is kilőttek négy rakétát Izraelre, egyet sikerült hatástalanítani, sérülést egyik sem okozott.

Szerda 15:38

Megszólaltak a légvédelmi szirénék Észak-Izraelben, többek között Akkóban és Haifában, a TOI szerint lehet, hogy Libanonból lövik Izraelt.

Szerda 13:34

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő nemrég befejeződött sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „nincs időszorítás a konfliktus befejezésére”.

„Nem stopperórával állunk. Azon vagyunk, hogy a feladatot elvégezzük” – fogalmazott a kormányfő arra a kérdésre válaszul, hogy vajon Izrael lát-e esélyt tűzszünetre belátható időn belül.

ראש ממשלת ישראל on Twitter: „ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים תדרוך ללמעלה מ-70 שגרירים ונציגים דיפלומטיים זרים, בקריה בת״א, יחד עם שר החוץ גבי אשכנזי.בתדרוך משתתפים נציגים דיפלומטיים מארה”ב, נציג האיחוד האירופי, שגרירים מרוסיה, סין, הודו, גרמניה, אוסטריה, אוסטרליה, יפן, בריטניה, ברזיל, קנדה, איטליה ועוד. pic.twitter.com/dCqtLfaduC / Twitter”

ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים תדרוך ללמעלה מ-70 שגרירים ונציגים דיפלומטיים זרים, בקריה בת״א, יחד עם שר החוץ גבי אשכנזי.בתדרוך משתתפים נציגים דיפלומטיים מארה”ב, נציג האיחוד האירופי, שגרירים מרוסיה, סין, הודו, גרמניה, אוסטריה, אוסטרליה, יפן, בריטניה, ברזיל, קנדה, איטליה ועוד. pic.twitter.com/dCqtLfaduC

Eközben az izraeli hadsereg közölte, hogy a Gázában ma meghalt nyolc tagú palesztin család nem izraeli légitámadás áldozata volt, hanem a Hámász rakétakilövésekor balul elsült terrorista cselekményé.

Jonathan Conricus, a hadsereg szóvivője úgy fogalmazott: „A Gázából Izraelre kilőni próbált rakéta gázai területre esett, ez végzett majd’ egy egész családdal”.

Szerda 11:17

Négy óra csend után ismét záporoztak a rakéták Gázából Izraelre, az egyik egy lakóházat is eltalált, személyi sérülés nem történt.

Juval Steinitz, Likud párti izraeli energiaügyi miniszter szerint „elkerülhetetlen, hogy Izrael ideigelenes átvegye Gáza irányítását”, hogy megállítsa a Hámász palesztin terrorszervezet általi erőszakot.

„A Hámászt senki sem fogja lefegyverezni, ha azt mi nem tesszük meg” – fogalmazott Steinitz, hozzátéve, hogy „ezért drága árat fizetnénk, így megértem azokat is, akik nem hozzám hasonlóan gondolkodnak”.

A gázai Hámász egészségügyi szolgálata bejelentette, hogy a mostani konfliktusnak eddig 219 palesztin áldozata van.

Szerda 09:25

Egyiptom tűzszünetet javasol Gáza és Izrael között, mely csütörtök reggel 6 órától lépne érvénybe.

Ezzat El-Reshiq, a Hámász kátári irodájának vezetője szerint a terrorszervezet nem fogadta el a javaslatot.

„Nem született megállapodás a tűzszünet konkrét időzítéséről” – mondta. „Megerősítjük, hogy az erőfeszítések komolyak, tagjaink igényei ismertek és egyértelműek” – fogalmazott El-Reshiq.

Az izraeli híradások szerint a zsidó állam sem fogadta el a tűszüneti javaslatot.

Eközben az Egyesült Államok izraeli-palesztin ügyekért felelős helyettes-titkára, Hady Amr Izraelbe érkezett, hogy igyekezzen elősegíteni a konfliktus megoldását.

U.S. Embassy Jerusalem on Twitter: „Dep Asst Secretary for Israel & Palestinian Affairs Hady Amr arrived to TLV today to reinforce the need to work toward a sustainable calm, recognizing Israel’s right to self-defense. Israelis and Palestinians deserve equal measures of freedom, security, dignity and prosperity. pic.twitter.com/zyE6Ucp80P / Twitter”

Dep Asst Secretary for Israel & Palestinian Affairs Hady Amr arrived to TLV today to reinforce the need to work toward a sustainable calm, recognizing Israel’s right to self-defense. Israelis and Palestinians deserve equal measures of freedom, security, dignity and prosperity. pic.twitter.com/zyE6Ucp80P

Szerda 08:20

Este 7 és reggel 7 óra között mintegy 50 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint. Körülbelül 10 lövedék nem jutott át a határkerítésen.

Gázai terroristák több sorozat rakétaesőt indítottak kedd éjszaka és szerdán a zsidó állam déli és középső régiójára.

A szirénák aktiválódtak a határ melletti izraeli közösségekben valamint Asdodban és Askelonban, míg Izrael középső részén Rehovotban és Palmachimban, valamint a köztük lévő számos légibázison.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet azt állította, hogy rakétáit a Hatzor, Hatzerim, Nevatim, Tel Nof, Palmachim és Ramon légibázisokra irányította.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Hidai Zilberman szerda reggel azt mondta, nincs jele annak, hogy rakétatalálat érte volna valamelyik légibázist. Egy lövedék viszont nyílt területen landolt a Tel Nof bázis közelében, Rehovot mellett.

A rakétatámadások este 8-kor indultak és hajnali 2-ig folytatódtak. A lakott területre tartó lövedékekből többet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Ezt követően 3 óra szünet következett, majd hajnalban ismét megszólaltak a szirénák az övezettel határos izraeli közösségekben.

Mindeközben az izraeli hadsereg éjjel folytatta műveleteit a Gázai övezetben, több tucat célpontot megsemmisítve.

Zilberman szerint a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád legalább 10 terroristáját megölték az éjszakai támadásokban Khan Younis-ban és Rafahban.

A légierő 52 vadászgépe több mint 120 bombát dobott le 40 földalatti célpontra Gáza déli részén, megsemmisítve mintegy 12 kilométer alagutat a 25 percig tartó műveletben.

צבא ההגנה לישראל on Twitter: „מטוסי קרב וכלי טיס המשיכו הלילה בתקיפת ‘מטרו’ שלב ה’ במרחב חאן-יונס ורפיח שבדרום רצועת עזה. במסגרת התקיפה שארכה 25 דקות, הותקפו כ-40 מטרות תת-קרקע של ארגון הטרור חמאס. התקיפה בוצעה על-ידי 52 כלי טיס תוך שימוש בכ-120 חימושים מדויקיםלכל העדכונים המבצעיים >>https://t.co/rdBKZyEBT8 pic.twitter.com/yAkeVawj3e / Twitter”

מטוסי קרב וכלי טיס המשיכו הלילה בתקיפת ‘מטרו’ שלב ה’ במרחב חאן-יונס ורפיח שבדרום רצועת עזה. במסגרת התקיפה שארכה 25 דקות, הותקפו כ-40 מטרות תת-קרקע של ארגון הטרור חמאס. התקיפה בוצעה על-ידי 52 כלי טיס תוך שימוש בכ-120 חימושים מדויקיםלכל העדכונים המבצעיים >>https://t.co/rdBKZyEBT8 pic.twitter.com/yAkeVawj3e

Ez volt az ötödik kör támadás a Hamász földalatti alagút hálózata ellen, amire a hadsereg “metró”-ként szokott utalni.

Israeli Air Force on Twitter: „מטוסי קרב וכלי טיס של חיל-האוויר המשיכו הלילה בתקיפת ‘מטרו’ שלב ה’ במרחב חאן-יונס ורפיח שבדרום רצועת עזה. במסגרת התקיפה שארכה 25 דקות, הותקפו כ-40 מטרות תת-קרקע של ארגון הטרור חמאס. התקיפה בוצעה על-ידי 52 מטוסי קרב תוך שימוש בכ-120 חימושים מדויקים. pic.twitter.com/qDS2ALhu9w / Twitter”

מטוסי קרב וכלי טיס של חיל-האוויר המשיכו הלילה בתקיפת ‘מטרו’ שלב ה’ במרחב חאן-יונס ורפיח שבדרום רצועת עזה. במסגרת התקיפה שארכה 25 דקות, הותקפו כ-40 מטרות תת-קרקע של ארגון הטרור חמאס. התקיפה בוצעה על-ידי 52 מטוסי קרב תוך שימוש בכ-120 חימושים מדויקים. pic.twitter.com/qDS2ALhu9w

A légierő továbbá megsemmisített hat rakétaindító telepet, valamint csapást mért egy Hamász-sejtre, akik aknavető gránátokat lőttek ki egy iskola területéről Izraelre.

Az eset „ismét bizonyítja, hogy a Hamász terrorcsoport szándékosan helyezi katonai eszközeit a polgári lakosság szívébe” – mondta a hadsereg.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva, Aharon Haliva vezérőrnagy, a hadsereg műveleti osztályának vezetője azt mondta, sikeresnek könyvelné el a Gázai övezetben folyó jelenlegi harcot, ha az a következő öt évben biztosítaná a határ mentén a nyugalmat.

A vezérőrnagy Haliva elismerte, hogy a katonaság nem számított teljes mértékben arra, hogy a Hamász úgy dönt, rakétákat lő ki Jeruzsálemre, és úgy vélte, hogy a csoport szívesebben őrizte volna a csendet a közelgő Eid al-Fitr muszlim ünnep előtt, hogy az övezet lakói békében ünnepelhessenek, ahelyett, hogy nagyobb összecsapást váltana ki Izraellel.

Haliva ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg sokkal erőteljesebben válaszolt, mint amire a Hamász számított.

,,Úgy gondolom, hogy azok, akik mindenkinél nagyobbat tévedtek, [a Hamász gázai vezetője] Jahia Szinwar és [a Hamász katonai szárnyának parancsnoka] Muhammad Deif volt. Úgy vélték, hogy lőhetik Jeruzsálemet, és ez az izraeli hadsereg és Izrael Állam korlátozott válaszával ér majd véget. És amikor majd visszatekintenek erre a döntésre, jelentős hibának fogják tartani”.

,,Nem számítottam arra, hogy a Hamász rakétákkal fogja lőni Jeruzsálemet. De a nagy hibát a Hamász követte el. Megfizette az árát, és továbbra is fizetni fogja” – mondta. ,,Végül minden olyan dolog, amit a Hamász sok éven át épített, vagy legalábbis a sok éven át épített dolgok többsége, kudarcot vallott.”

Forrás: ujkelet.live

Szerda 08:05

Az izraeli hadsereg 122 bombát dobott az éjszaka mintegy 40 terrorista állásra, elpusztítva egy olyan alagutat, melyet a Hámást fegyvercsempészetre és emberrablásra használt, többek közt a 2014-ben elrabolt izraeli katona, Hadar Goldin elrablására. Goldin holttestét azóta sem sikerült visszaszerezni.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy megpróbálta megölni, Muhammad Deif Hámász vezetőt, de többszöri próbálkozásra sem sikerült.

Így ünneplik izraeli arabok a saját falujukat érő rakétákat (videó)

Mint a Ynet megírta szombaton, több rakétát is lőttek Gázából izraeli és „ciszjordániai” palesztin településekre, ideértve Ramallahot és Tulkarmot.