Az izraeli Eden Alene bejutott az Eurovízió döntőjébe (Videó)

Az Eden Alene, Izrael versenyzője az Eurovíziós Dalfesztiválon bejutott a döntőbe a 2021-es esemény nyitónapján, amelyet kedd este rendeztek meg Rotterdamban — írja a The Jerusalem Post.

Bár volt némi aggodalom, hogy a jelenlegi háború az Eurovízió közönségét Izrael ellen fordítja majd, Alene hibátlan előadása a „Set Me Free” című dallal, amelynek során az Eurovíziós előadásban valaha elért legmagasabb színvonalat érte el, elbűvölte a szavazókat. Alene, a feltörekvő sztár és Izrael első etióp származású képviselője visszafogta csalódottságát a 2020-as verseny koronavírusjárvány miatti elhalasztása miatt, és egész évben csendes méltósággal viselkedett.

Eden Alene – Set Me Free – Official Music Video – Israel 🇮🇱 – Eurovision 2021

Eden Alene will represent Israel at the Eurovision Song Contest 2021 with the song Set Me Free.-Credits:Music & Lyrics: Amit Mordechay, Ido Netzer, Noam Zlat…

Előadása magas hangja mellett tánca és feltűnő fekete-fehér Alon Livne jelmeze miatt is figyelemre méltó volt.

„Úgy érzem, mindjárt felrobbanok az izgalomtól” – mondta Alene az európai médiának adott interjúban. „Azért örülök nagyon a hazám sikerének, mert megérdemeljük ezt. Olyan sok mindenen mentünk keresztül”.

🇮🇱חגית קלימן – Hagit Klaiman🇮🇱 on Twitter: „התרגשות, קווים לדמותה 🇮🇱🇮🇱 pic.twitter.com/vjazyFqVDA / Twitter”

התרגשות, קווים לדמותה 🇮🇱🇮🇱 pic.twitter.com/vjazyFqVDA

A közönség néhány tagja palesztinai transzparenseket és zászlókat lengett, egy antiszemita holland klub pedig olyan plakátokat mutatott, amelyeken Alene mellett az állt, hogy Izrael apartheidállam. Mások a Twitteren tweetelték, hogy a „Set Me Free” című dalnak Palesztináról kellene szólnia. A nézőtéren kívül is tiltakoztak, és arra szólítottak fel, hogy „a megszálló”, azaz Alene ne léphessen fel.

Jan Tervoort on Twitter: „Blijkt dat Israël-lobby club @CIDI_nieuws ook echt posters van deze walgelijke propaganda, misbruik makend van de Ethiopisch Joodse zangeres #edenalene bij #eurovision in Rotterdam heeft hangen. Wat verwacht je ook van een club die jaren nauw samenwerkte met antisemiet #Baudet pic.twitter.com/dxhUcs7nEW / Twitter”

Blijkt dat Israël-lobby club @CIDI_nieuws ook echt posters van deze walgelijke propaganda, misbruik makend van de Ethiopisch Joodse zangeres #edenalene bij #eurovision in Rotterdam heeft hangen. Wat verwacht je ook van een club die jaren nauw samenwerkte met antisemiet #Baudet pic.twitter.com/dxhUcs7nEW

A döntőbe jutott az orosz Manizha által előadott „Russian Woman” című dal is, amelyet két izraeli, Ori Avni és Ori Kaplan írt.

Az elődöntők második fordulójára május 20-án, a döntőre pedig május 22-én kerül sor.

A Mózes-hadművelettől az Eurovízió döntőjéig

Az Eurovízió etióp származású izraeli döntőse kapcsán Csókási Annamaja összefoglalója a Béta Izrael közösség integrációjáról a zsidó állam társadalmába.