Ez történt sávuot alatt — Izrael–Gáza-összefoglaló

Két újabb halott izraeli oldalon és rakéták Libanonból, folytatódó terror és izraeli ellencsapások.

Közel hat óra csend után, gázai terroristák újraindították támadásaikat, több sorozat rakétát kilőve a Gázai övezettel határos izraeli közösségekre és Askelonra.

Eskol Regionális Tanács utasította a határ 4 kilométeres körzetében lévő közösségek lakosait, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

A mintegy 50 Eskolra kilőtt lövedék károkat okozott több házban és egy istállóban.

A Magen David Adom mentőszolgálat 2 halottról és 7 sérültről számolt be, kettő közülük 1 súlyos és 1 közepesen súlyos állapotban van

írja az Ujkelet.live. Az áldozatok a Times of Israel szerint külföldi vendégmunkások voltak, más lapok thaiföldiként azonosították őket.

Nem ők voltak az egyedüli áldozatok, hétfőn elhunyt egy zsidó férfi, Jigal Jehosua, akit napokkal korábban dobáltak meg kővel arab zavargók Lodban.

Asdodban egy – szerencsére üres, épülő – lakóház közvetlen találatot kapott, erről videó is kering a neten:

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „Dramatic footage of a rocket impact in a building in Ashdod.(Video: מצב בטחוני גלובלי) pic.twitter.com/mXCEzINA5C / Twitter”

Dramatic footage of a rocket impact in a building in Ashdod.(Video: מצב בטחוני גלובלי) pic.twitter.com/mXCEzINA5C

Ez alatt Izrael további Hamász-vezetők műveteli központjait bombázta, melyeknek egy részét civil otthonokban állították fel.

Joe Biden amerikai elnök hétfő este beszélt Netanjahuval telefonon, támogatását fejezte ki a tűzszünet iránt Izrael és a Hamász között.

Eközben a földi terror is folytatódik, terrortámadást kíséreltek meg végrehajtani Hebronban kedd délelőtt, közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren.

A terrorista egy katonai poszthoz ment a Gross-téren csőbombákkal, késsel és egy Carlo-stílusú fegyverrel, hogy kombinált támadást hajtson végre a biztonsági erők ellen.

A csapatok azonosították a terroristát, amint közeledett feléjük és megpróbált lövéseket leadni és csőbombát dobni rájuk. A harcosok tüzet nyitottak a terroristára és ártalmatlanították – írja az Ujkelet.live.

Miután a Fatah újabb „harag napjára” szólított fel, tüntetések kezdődtek Jeruzsálemben. Az izraeli rendőrség kiszorította őket az óvárosi Damaszkusz-kaputól, több száz palesztin kezdett zavargásokba Sheikh Jarrah környékén. Médiainformációk szerint villanógránátokat dobáltak, a helyszínre érkező lovasrendőrök pedig vízágyúkkal igyekeztek megfékezni őket – írja a Hetek.

Libanon

Hétfő este 6 rakétát lőttek ki Libanonból Izrael felé, de egyik lövedék sem jutott át a határon. Az izraeli hadsereg ágyútűzzel válaszolt – írja az Ujkelet.live.

A rakéták aktiválták a szirénákat a határhoz közel eső izraeli területeken. A hadsereg később utasította a határ 4 kilométeres körzetében lévő közösségeket, hogy nyissák meg az óvóhelyeket.

Zilberman reggel közölte, a hadsereg úgy véli, nem a Hezbollah terrorszervezet, hanem egy kis palesztin csoport a felelős a támadásért.

A hadsereg arra számít, hogy ezek a rakéta és aknavetőt gránát támadások Libanonból folytatódnak a Gázával zajló harcok során.

Csütörtök éjszaka három rakétát lőttek ki Libanonból Izrael felé. A lövedékek a Földközi-tengerben landoltak Izrael északi partjainál, nyilatkozta az izraeli hadsereg.

A szirénák nem aktiválódtak, mivel a lövedékek nem lakott területre tartottak.

Egy libanoni katonai forrás a helyi hírcsatornának azt nyilatkozta, hogy úgy tűnik egy szélsőséges palesztin csoport lőtte ki a rakétákat, nem pedig az Irán támogatta Hezbollah terrorszervezet.