Ez történt sábát alatt — Izrael–Gáza-összefoglaló

Folytatódik a Hamász terrorhadjárata, 200 rakéta szombat reggelig, Izrael továbbra is ellentámad. Mivel lapunk csupán előre időzített cikkeket közöl sábát alatt, az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt 24 óra főbb világpolitikai híreit.

Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölte, este 7 és 7 reggel óra között mintegy 200 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre. 30 lövedék nem jutott át a határkerítésen. A Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott több mint 100 lakott területre tartó rakétát – írja az Ujkelet.live.

Hétfő este 6 óta több mint 2000 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki gázai terroristák Izraelre. Összehasonlításul, a 2014-es erős szikla hadművelet során 50 nap alatt 4500 rakétát lőttek ki.

A szombati rakétázásnak áldozata is van, Ramat Ganban egy 50 éves izraeli férfi meghalt.

Az izraeli mentők péntek óta 46 izraelit láttak el – írja a Times of Israel.

Izrael eközben ellentámad: az IDF kilőtte Kalil al-Hajja helyettes Hamász-vezető gázai otthonát.

Az izraeli hadsereg továbbá a legutóbbi rakétázás után közölte, hogy az éjszaka támadást hajtottak végre a Hamász számos vezető tisztségviselője ellen egy lakást célozva, amit terrorinfrastruktúraként használtak a Shati menekülttábor területén. A hadsereg vizsgálja a történteket.

Az Izraeli Védelmi Erők szombat délután lerombolt egy 12 szintes épületet a Gázai övezetben – írja az Ujkelet.live. Az IDF Twitter-üzente szerint benne voltak az enklávét uraló Hamász terrorszervezet hírszerző irodáinak katonai eszközei is. Az épületben több vezető nemzetközi média, köztük az AP és az Al Jazeera is irodákat tartott fenn.

צבא ההגנה לישראל on Twitter: „מטוסי קרב של צה”ל תקפו לפני זמן קצר מבנה רב-קומות הכולל נכסים צבאיים השייכים למודיעין הצבאי של ארגון הטרור חמאס pic.twitter.com/0we6vZl5oA / Twitter”

מטוסי קרב של צה”ל תקפו לפני זמן קצר מבנה רב-קומות הכולל נכסים צבאיים השייכים למודיעין הצבאי של ארגון הטרור חמאס pic.twitter.com/0we6vZl5oA

Netanjahu a Facebook-oldalán közölte, hogy telefonon egyeztetett Bidennel, megköszönte neki eddigi támogatását, és tájékoztatta Izrael tervezett lépéseiről.

A nap folyamán Hebrontól délre izraeli katonákba akart hajtani egy arab autójával, a támadót ártalmatlanították – írja a TOI.

Beni Ganz védelmi miniszter figyelmeztette a júda-somroni arab lakosokat, hogy ne eszkalálják a helyzetet, mert Izrael minden eshetőségre felkészült.

Ez történt sábát alatt

Jeruzsálemért aggódók és afgán merénylet, emlékező Merkel és szenvedő India.