Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegram üzenetküldő szolgáltatást

Ötmillió rubel (20 millió forint) pénzbírságra ítélték a Telegram üzenetküldő szolgáltatást Oroszországban a tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) kétrendbeli feljelentése alapján, amiért nem törölt olyan üzeneteket, amelyekben fiatalkorúakat szólítottak fel hatóságilag nem engedélyezett moszkvai tüntetéseken történő részvételre – közölte az orosz főváros tagankai kerületi bírósága szerdán.

A testület szerint további négyrendbeli jogszabálysértés miatt ezenfelül még összesen 16 millió rubel (63 millió forint) büntetéssel sújthatják a céget, amiért a Roszkomnadzor követelése ellenére nem törölte a kifogásolt bejegyzéseket.

A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztetett, hogy április elején szintén a tagankai kerületi bíróság 8,9 millió rubel (mintegy 35 millió forint) pénzbírságot szabott ki a Twitterrel szemben hasonló okból. A Twitter már panaszt nyújtott be a döntéssel szemben.

A TikTok üzenetküldő szolgáltatást szintén elmarasztalták, a cégnek 2,6 millió rubel (10 millió forint) bírságot kellett megfizetnie.

A Roszkomnadzor hasonló feljelentéseket tett a Google és a Facebook techcégekkel szemben. A hatóság szerint januárban és februárban hatóságilag nem engedélyezett megmozdulásokkal kapcsolatos, több mint 2500 felhívást találtak a közösségi hálózatokban. Ilyen esetekben 800 ezertől 4 millió rubelig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki, ismételt szabályszegés esetében pedig a vállalat éves bevétele egytizedéig terjedő büntetést határozhatnak meg.

Alekszej Navalnij hívei az elítélt orosz ellenzéki politikus szabadon bocsátása érdekében az év eleje óta több tiltakozást is szerveztek Oroszország több városában. A hatósági tilalom ellenére megtartott megmozdulásokon az OVD-Info civil szervezet szerint a hatóságok több mint 11 ezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Hogyan használja Kína és Oroszország az „oltásdiplomáciát” közel-keleti befolyásának fokozására?

Izraeli szakértő szerint Peking manőverezése különösen „bonyolult helyzetbe” hozta Izraelt.