Megosztja a volt szlovák kormányfőket Orbán nyilatkozata

Megosztja a volt szlovák miniszterelnököket a Postoj portálon közölt interjú Orbán Viktorral. A lap megkeresett négy egykori kormányfőt, hogy kommentálják Orbán Közép-Európával kapcsolatos mondandóját. A Mandiner megírta, ki mit mondott.

A héten a magyar kormányfővel interjút közlő szlovák Postoj Orbán Viktor Közép-Európa víziójával szembesítette a korábbi szlovák kormányfők közül Ján Čarnogurskýt, Mikuláš Dzurindát, Robert Ficót és Peter Pellegrinit – írja a ma7.sk.

A konzervatív lap a következő két kérdést tette fel az egykori szlovák miniszterelnököknek (csak Iveta Radičová és Igor Matovič nem adott választ a lapnak):

1. A magyar miniszterelnök az EU jövőjéről szólva úgy látja, hogy 2030-ra a francia-német kétpólusú együttműködés mellett létre kellene hozni egy harmadik pólust is, amelyet Közép-Európa, pontosabban a V4 alkotna. Mit gondol erről a jövőképről?

2. Orbán Viktor jobban hisz Közép-Európa, mint Nyugat-Európa jövőjében. Közép-Európa számára egy „nagy közép-európai reneszánszot” jósol. Osztja ezt az optimizmust, vagy Közép-Európa jövőjéről szólva inkább aggályai vannak?

A kereszténydemokrata Čarnogurský, aki 1991 és 1992 között állt a szlovák kormány élén, határozottan kiáll Orbán Közép-Európa felfogása mellett: „Közép-Európának, legyen az a V4 (vagy akár más formában, például Ausztriával kibővítve), megvan a lehetősége egy ilyen pozíció kialakítására, és nagyon jó lenne, ha erre a pozícióra szert tudna tenni” – vélte Ján Čarnogurský.

A politikus hangsúlyozta, hogy ennek előfeltétele, hogy rendezzék, megerősítsék a szlovák-magyar kapcsolatokat. Hozzátette: Szlovákia nem tagadhatja le a saját múltját, ami Pannóniához és a történelmi Magyarországhoz köti, egyszersmind az országnak tisztában kell lennie a jelenlegi képességeivel és lehetőségeivel.

Az 1998 és 2006 között kormányzó Mikuláš Dzurinda szerint

az Orbán által elképzelt Közép-Európa szembe megy az egységes Európa eszméjével.

Dzurinda szerint ha a V4 önálló erőközponttá növi ki magát a francia-német tengellyel szemben, az gyengíti Európát. Álláspontja szerint a mag-Európa nagyhatalmaiban Közép-Európának nem riválist kellene látnia, hanem olyan tényezőket, amelyek felelősségteljesen szavatolják a kontinens biztonságát.

Dzurinda szerint Szlovákia számára áldás az Európai Unió, ezért nemzeti érdek, hogy a jövőben is erős szövetség maradjon az EU. Szerinte a nemzeti egoizmus, a reformok fékezése jelenti a legnagyobb veszélyt az Európai Unió jövőjére.

Robert Fico szerint az elmúlt években meggyengült a francia-német tengely, s ez felértékelte Közép-Európa szerepét. Fico kiemeli, a közép-európai együttműködésnek köszönhetően fantasztikus eredményeket sikerült elérni, sikerült feltartóztatni a migránsáradatot.

„Elutasítom a V4-ek meggyengítését,

amelyen olyan intenzíven dolgozik a kormányunk, mert tévesen azt hiszi, hogy Lengyelország és Magyarország nézetei a kulcsfontosságú témákban toxikusak” – hangsúlyozta a volt kormányfő. Fico szerint az elmúlt évek bebizonyították, hogy Közép-Európa nemzetállamai életképesek, és rugalmasabban tudnak reagálni a kor kihívásaira, mint a dekadenssé váló Nyugat-Európa.

Peter Pellegrini szerint, aki 2018-2020 közt volt kormányfő Pozsonyban, összeurópai konszenzusra van szükség a kontinens jövőjéről folytatott vitákban. Pellegrini ugyanakkor híve a szoros visegrádi együttműködésnek, ami megfelel Szlovákiai nemzeti és regionális érdekeinek, de a V4-eket nem állítaná szembe a német-francia tengellyel.

A volt kormányfő hangsúlyozza, Közép-Európa az Európai Unió elválaszthatatlan része, erről a térség polgárai döntöttek még 2003-ban. Pellegrini ugyanakkor hozzáteszi, Európán belül fontosak a helyi értékek, a szubszidiaritás – zárja cikkét a Mandiner.

A teljes cikk itt olvasható.