Izrael minden települése „zöld” járványügyi szempontból

Izrael minden települése „zöld” járványügyi szempontból, már nincsenek erősen fertőzött piros, közepesen fertőzött narancssárga, vagy enyhén fertőzött sárga színnel jelölt falvak és városok az országban az egészségügyi minisztérium koronavírus-helyzetet mutató honlapja szerint – írja az MTI.

Az egészségügyi minisztérium színeken alapuló „közlekedési lámpa” rendszerének bevezetése, tavaly március óta először számít „zöldnek” mind a 280 izraeli település. Ez azt jelenti, hogy csak elszórtan vannak koronavírusos betegek az országban.

Nachman As professzor, járványügyi kormánybiztos vasárnap reggel bejelentette a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek, hogy a következő hetekben felülvizsgálják, megszüntessék-e a kötelező maszkviselést a zárt helyeken is, miután a szabad ég alatt már egy hónapja maszk nélkül járhatnak az izraeliek.

Az újabb enyhítés azért lehetséges, mert a nagyfokú átoltottság nyomán fokozatosan visszaszorulóban van a koronavírus-járvány az országban, csökken az új fertőzöttek száma. Szombaton már csak 17 új esetet mutattak ki 11 581 tesztből, ami 0,2 százalékos arányt jelent.

A biztos szerint meg kell kezdeni a 12-15 éves korosztály beoltását a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával annak amerikai, majd izraeli engedélyezése után, de erről egyelőre nem született döntés.

Az egészségügyi minisztérium továbbra is csak a feltétlenül szükséges esetekben támogatja a külföldre utazást, mert attól tart, hogy a már beoltott izraeliek a vakcinával szemben ellenálló vírusváltozattal találkozhatnak, és azt hazahozhatják.

A minisztérium 2021. december 31-ig meghosszabbította az izraeli oltottak és a betegségből felgyógyultak „zöld igazolását”, mert az eddigi vizsgálatok és tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a vakcina legalább az év végéig megvédi az oltottakat.

A lovakat megfertőző koronavírust azonosítottak a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói közösen a kaliforniai egyetem tudósaival, amely az emésztőrendszert támadja meg, étvágytalanságot, gyengeséget és lázat, sőt esetenként más súlyos tünetekkel járó szövődményeket is okoz. A megvizsgált 333 egészséges ló 12,3 százalékának vérmintájában találtak koronavírus elleni antitesteket.

Szombaton egy ember hunyt el az új koronavírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben Izraelben, és már csak 150 beteget ápolnak kórházakban. Jelenleg 84 súlyos esetet tartanak nyilván, és 50-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 419 308 embert legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, ez az ország lakosságának 58,28 százalékát jelenti.

A harmadik járványhullám mostani, leszálló szakaszában 985 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a pandémia megjelenése óta 838 887 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6376-an haltak meg Izraelben.

Izraelben kialakulhatott a közösségi immunitás

Izraelben kialakulhatott valamiféle közösségi immunitás a koronavírussal szemben a Weizmann Intézet szakértője szerint.

Címlapkép: Vendégek egy jeruzsálemi étterem teraszán 2021. március 7-én, amikor Izraelben megkezdõdik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások utáni nyitás utolsó, harmadik szakasza. Ennek keretében többek között kinyithatnak a vendéglátóhelyek. MTI/EPA/Atef Szafadi