Iszlamista szálon nyomoznak a hatóságok a Maldív-szigetek volt elnöke elleni merénylet ügyében

Iszlamista szélsőségesek után nyomoznak a maldív-szigeteki hatóságok a Mohamed Nasíd volt államfő ellen csütörtökön elkövetett pokolgépes merényletet követően – tudatták a hatóságok szombaton.

Az ügyészség és a rendőrség arról számolt be, hogy két embert őrizetbe vettek, akik kapcsolatba hozhatók iszlám szélsőségesekkel.

„Az eddig őrizetbe vett személyek és az összegyűjtött információk alapján kijelenthető, hogy van kapcsolat a gyanúsítottak és szélsőségesek között” – jelentette ki Husszein Samím ügyész újságíróknak, hozzátéve, hogy köröznek egy harmadik embert is. A rendőrség szerint többen is részt vettek a robbantás kitervelésében és végrehajtásában.

Nem sokkal korábban Nasíd családja tudatta, hogy a volt elnök jobban van életmentő műtétje után, magához is tért.

„Levették a lélegeztetőgépről, önerőből lélegzik. Váltottunk is pár szót. Azt mondta, erősebben fog visszatérni, és én hiszek neki”

– mondta a testvére.

Az 53 éves Mohamed Nasíd volt a Maldív-szigetek első demokratikusan választott elnöke. 2012-ben leváltották és elűzték az országból, amit ő puccsnak nevezett. Jelenleg a kormányzó Maldív Demokrata Párt és a parlament elnöke. Rendszeresen bírálja az iszlám szélsőségeseket a szunnita muszlim többségű szigetországban.

Hogyan lehetne megállítani a muszlimok leszakadását a Nyugattól?

Az iszlám vallásnak lépést kellene tartania korunk kihívásaival, ehhez pedig az oktatás megújításában látja a megoldást Dr. Ali Rashid Al-Nuaimi.