Telepesek perelhetik rágalomért a Becelem balos szervezetet

A Szamáriai Regionális Tanács be tervezi perelni a baloldali Becelem NGO-t, mert az szerintük valótlanul állította, hogy telepesek gyújtottak fel egy mezőt egy palesztin falu mellett – írja a Jerusalem Post.

A Becelem fotót posztolt Twitter-oldalára, amelyen a falu látható, a háttérben ég a mező. A felirat szerint „telepesek gyújtottak fel palesztin mezőket Burinban”.

A szervezet közleményt is kiadott a kérdésben, de két órával később visszavonta azt.

A Szamáriai Regionális Tanács feje, Joszi Dagan szerint a valódi történet ennek ellenkezője volt: szerinte palesztinok gyújtották fel a mezőt.

Az IDF közölte a Jerusalem Posttal, hogy bizonyítéka van róla: valóban palesztinok voltak a gyújtogatók.

Mivel az eredeti Twitter-üzenetet közel kétezren osztották meg, ezért a Tanács be tervezi perelni a Becelemet.

Dagan úgy fogalmazott, hogy „éjjel a falu arab lakói tüzet gyújtottak, ami zsidók életét fenyegette, majd reggelre a szélsőbaloldali barátaik a telepesek ellen uszítanak”. Dagan szerint a telepesek nem „lúzerek”, és hogy „mától nem maradnak csendben”.

A telepes vezető szerint a szólásszabadság szent érték, de ebbe nem tartozik bele a rágalom.

A nemzetközi közösség különösen figyel jelenleg a palesztinokat érő atrocitásokra – írja a cikk –, miután vasárnap egy terrortámadás során halálosan megsebesítettek egy zsidót Tapuach kereszteződésnél.

Az ENSZ Emberi Jogi Koordinációs Irodája szerint idén 97 palesztin tulajdon elleni és 30 személy elleni támadás történt. Tavaly 270 tulajdon elleni és 63 személy elleni támadás történt szerintük.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A telepes vezetők csalódtak Netanjahuban

A Jesa Tanács vezető tisztségviselői élesen bírálták a miniszterelnök kampányát.