Még a magyar liberálisok sem kapitalisták

És magukat liberálisnak valló magyarok között is a Fidesz a legnépszerűbb, 19%-kal, de 11%-uk a Jobbikra szavazna – írja a Magyar Narancs.

A magyarok 14 százaléka mondja magát liberálisnak – ez derült ki a Republikon Intézet elemzéséből, amelyet a Bige László milliárdos által megrendelt és a Závecz Research által készített nagymintás, 5000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás alapján végeztek, és amelynek eredményeit most a Narancs.hu-n ismertetjük.

Kiderült, hogy minél magasabb egy válaszadó iskolai végzettsége, annál valószínűbb, hogy liberálisnak vallja magát.

A magukat liberálisnak vallók három leggyakoribb, másodlagos világnézeti preferenciája: zöld környezetvédő (30 százalék), rend és stabilitás híve (20 százalék), szociáldemokrata (16 százalék).

Ami a politikai preferenciákat illeti,

a magukat liberálisnak vallók között is a Fidesz a legnépszerűbb párt, 19 százalékkal, ugyanakkor a liberálisok 46 százaléka az ellenzéki összefogás valamely pártjára szavazna.

Körükben a legnépszerűbb ellenzéki párt a Momentum, 15 százalékkal, majd 11-11 százalékkal következik a Jobbik és a DK. A bizonytalanok aránya megegyezik a teljes népességben megfigyelhető 29 százalékkal. A liberálisok körében a Párbeszéd népszerűsége növekszik jelentősen, 1 százalékról 3 százalékra.

Akárcsak a magyar társadalom egésze, a magyar liberálisok is baloldali nézeteket vallanak szociális kérdésekben. A felmérés alapján egyértelmű, hogy

Magyarországon liberálisnak lenni elsősorban nem gazdasági liberalizmust, még csak nem is szabadkapitalizmust jelent.

A liberálisok

több mint fele ugyanis bevezetné a feltétel nélküli alapjövedelmet, növelné a szociális kiadásokat, akár adóemelés terhe mellett is, ellenzik a nyugdíjkorhatár emelését, csak 13 százalékuk értene vele egyet, míg a teljes társadalomban ez az arány 17 százalék.

Annak ellenére tehát, hogy a baloldalhoz kötődő címkék, mint a szocialista és a szociáldemokrata viszonylag népszerűtlenek a válaszadók körében, gazdasági és szociális kérdésekben a magyar társadalom többsége baloldali álláspontot fogalmazott meg és nincs ez másképp a liberálisok körében sem – írja a Magyar Narancs.

A teljes cikk itt olvasható.

Jobbra tolódnak a nyugat-európai társadalmak

A franciák 38%-a húz jobbra, 24 százalékuk balra,az olaszok 44 százaléka helyezi magát jobbra és 31 százalékuk balra, a britek 40 százaléka vallja magát jobboldalinak és 25 százalékuk baloldalinak, míg a németek 36 százaléka jobboldali és 26 százaléka baloldali.