Emberrablók szabadon engedték a márciusban Nigériában elhurcolt diákokat

Emberrablók szabadon engedték azt a 29 diákot, akiket még fogva tartottak az északnyugat-nigériai Kaduna állam erdészeti gépészképző iskola kollégiumából elhurcoltak közül – közölte szerdán Abdullahi Usman, az ügyben érintett szülők egyesületének vezetője.

Az iskolások jelenleg a rendőrség felügyelete alatt Kaduna állam azonos nevű székhelyére tartanak.

Usman szerint a most szabadon engedett diákokért váltságdíjat fizettek, ennek összegét azonban nem közölte.

Március 11-én fegyveresek 39 diákot ejtettek foglyul és vittek magukkal az iskolából. Az eseménybe beavatkozó katonák 180 embert, diákokat és tanárokat megmentettek, akik közül viszont többen megsebesültek.

Az emberrablók később tisztázatlan körülmények között tíz fiatalt elengedtek.

Nigéria északnyugati részén december óta több mint 700 embert hurcoltak el iskolákból. Nasir El-Rufai kadunai kormányzó ismételten hangoztatta, hogy a tagállami vezetés nem fog banditákkal, vagyis az emberrablásokért felelős bűnözői csoportokkal tárgyalni, vagy váltságdíjat fizetni nekik.

Nigériában az iszlamisták egyebek között azért folyamodnak tömeges emberrablásokhoz, hogy például a foglyul ejtett lányokat és nőket házasságra kényszerítsék dzsihadistákkal, vagy arra, hogy öngyilkos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. Más esetekben bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

Muhammadu Buhari nigériai államfő szigorú biztonsági intézkedéseket rendelt el az iskolák védelmére. Az elnök egyben felhívta a figyelmet, hogy ha váltságdíjat fizetnek a rablóknak, azzal tovább bátorítják őket.

Szabadon engedtek a nigériai fegyveresek több mint ötven túszt

A nyugat-afrikai országban rendszeresek a tömeges emberrablások.