Eli Hazan: Semmi jó nem származik abból, ha a baloldal kerül hatalomra!

Eli Vered Hazan, a Likud külügyi igazgatója nemrégiben egy online beszélgetésen vett részt a Salvini által vezetett Liga párt ifjúsági szervezetének tagjaival. Tekintettel arra, hogy a Fidesz is új európai szövetségre lép a párttal, az izraeli politikust arról kérdezte a Tűzfalcsoport, hogyan látja a jobboldali erők nemzetközi szövetségét.

A baloldal és a Soros-féle álcivilek évtizedek óta szervezik magukat nemzetközi hálózatokba. Napjainkban úgy fest, hogy a jobboldal és a civil társadalom azon része, amely a nemzeti szuverenitásban hisz, felismerte, hogy együtt kell küzdeniük az értékeikért. Hogyan látja a nemzeti pártok nemzetközi együttműködésének helyzetét?

A helyzet rossz. A jobboldaliak megosztottak, noha a világ sok részén ők vannak hatalmon. Vegyük példának, hogy mi folyik az Európai Parlamentben: annyi féle jobboldali csoportosulás és szövetség van, de nincs köztük egység és feltehetően lesznek még szakadások. Ez szomorú, mert bár a számok tükrében a jobboldalnak jelentős ereje van az intézményben, egyébként megoldható apróbb véleménykülönbségek miatt mégis a gyakorlatban kisebbségben, ellenzékben van.

Jelenleg a baloldali szövetségek erősödnek, és úgy látszik, hogy elvesztjük az ideológiai háborút a nemzetközi térben. Hiszem, hogy lépni kell: az Európai Parlamentben minden jobboldali erőnek egyesülnie kell egy új frakcióban, amely így nagyon erős lesz. Elmondhatom, hogy én próbálom ezt a kezdeményezést promotálni. Nekünk, az izraeli Likud pártnak fontos, hogy segítsünk ebben. Történelmileg és politikailag nagyon fontos, és meg fogja határozni a jövőnket.

Sokan úgy vélik, hogy a szuverenista jobboldali erők számára lehetetlen közös platformra kerülniük és szövetséget kötniük, amiatt, hogy mindegyikük a saját hazája és nemzete érdekeit helyezi előtérbe. Mik azok a közös értékek, amelyek egy létrejövő jövőbeni szövetséget összetarthatnak? Milyen közös ügyekért harcolhatunk együtt?

Amit említett, nincs ellentmondásban az együttműködés szükségességével. A fennálló helyzet fényében erősítenünk kell az együttműködésen. Miközben egyetértünk abban, hogy a nemzeti identitás rendkívül fontos, az uniós tagállamokban többen helytelenítik ezt az álláspontunkat, sőt, démonizálnak minket, mintha fasiszták lennénk. Szükség van arra, hogy az Európai Parlamentben nagyobb fokú együttműködés legyen a jobboldali pártok között, de ez nemzetközileg is igaz. Pontosan ezt próbálom előmozdítani. Számos közös értékünk van: erős nemzeti identitás, a szabadpiac, a magántulajdon védelme és a családi értékek támogatása. Nem kell mindenben egyetértenünk. Például én hiszek abban, hogy nincs jogom ítélkezni más szexuális preferenciái felett, miközben a legfontosabb érték számomra a nemzeti identitásom.

A teljes interjú itt olvasható.

Lapidot kérte fel az izraeli elnök a kormányalakításra

Már hetek óta folynak a háttértárgyalások Netanjahu leváltása érdekében. Nem biztos, hogy sikerül.