Elhunyt Jicak Arad holokauszt-kutató, túlélő és volt partizán

Elhunyt Jicak Arad, holokauszt-kutató történész, maga is a soá túlélője és volt ellenálló, a Jad Vasem vezetőségének volt elnöke – írja a Jad Vasem Facebook-oldala.

Arad eredetileg Jicak Rudnicki néven született az akkori Lengyelországban, ma Litvániában, 1926 novemberében. Fiatalon a cionista mozgalom tagja volt, a második világháború Varsóban érte.

Szüleit a holokauszt során ölték meg, ő maga pedig gettóba került, ahol az illegális ellenálló mozgalomhoz csatlakozott.

1943 februárjában, 16 éves csatlakozott a közeli erdőben lévő szovjet partizánokhoz. Arad a háború végéig a partizánok oldalán harcolt a nácik ellen, a háború után kitüntették.

1945-ben alijázott a Szenes Hannáról elnevezett hajón. Harcolt az IDF-ben, 1972-ben szerelt le. Oktatott a Tel Aviv-i Egyetemen, és a New York-i Yeshiva Egyetemen.

21 éven át volt a Jad Vasem vezető bizottságának elnöke, ahol a második világháborút kutatta, főleg héberül, angolul és oroszul publikált. 2004-ben a Jad Vasem Buchman-díját, 2009-ben pedig a Jewish Book Council’s National Jewish Book Awardját nyerte el. Utolsó könyve a „Shadow of the Red Banner: Soviet Jews in the War Against Nazi Germany” volt.

Emlékéből fakadjon áldás!