A Mazsihisz taghitközségei is megosztottak, hogy kéne-e Jeruzsálembe menni vagy sem

A Mazsihisz honlapján petíciót jelentettek meg, „Újabb nyilatkozat az ellenségeskedés és gyűlölködés ellen” címmel. A 23 aláíró közt nem csak hitközségek, de a szervezet alá tartozó intézmények vezetői is szerepelnek, azonban a listáról számos taghitközség neve hiányzik.

„Alulírottak, mint a magyarországi zsidóságot legnagyobb létszámban képviselő Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) taghitközségeinek és intézményeinek vezetői, csatlakozunk a Szövetség Vezetőségének és rabbijainak a közösségünket ért támadásokkal, megosztási kísérletekkel szembeni fellépéséhez. Tiltakozunk minden olyan kísérlet ellen, amely a magyar zsidóságot legitim módon képviselő Mazsihiszt és a magyar államot külföldi vallási bíróság elé kívánja kényszeríteni. Kinyilvánítjuk, hogy hagyományainktól idegen a felekezeti autonómiánkat sértő nyomásgyakorlás. Hiszünk a zsidó közösségek közötti párbeszéd fontosságában, de a folyamatos, közösségeinkhez méltatlan ellenségeskedés, gyűlölködés és ármánykodás ellehetetleníti a kapcsolatok normalizálását” – áll a közleményben.

A Mazsihisz belső ügyeinek, lapunknak neve elhallgatását kérő szakértője megjegyezte, hogy a 23 aláíró között akad néhány furcsának tűnő név és titulus is.

A Miskolci Hitközség nevében aláíró Grósz Endre például nem lett hivatalosan elnöknek választva, kinevezése ideiglenes, hiszen rendes szavazás az előző, zsidóságát hamisító elnök menesztése óta nem lett tartva. Szintén érdekes lehet Büchler András neve, aki az elnök egyik legközelebbi tanácsadója, és úgy vezeti a Soproni Hitközséget, hogy egy évben mindössze alig néhány alkalommal látogat a nyugat-magyarországi városba.

Különösen érdekes azonban, hogy az aláírók közt hiába keressük a bajai, a békéscsabai, a debreceni, a győri, a hódmezővásárhelyi, a karcagi, a kecskeméti, a kiskunhalasi, a nagykőrösi, a pápai, a salgótarjáni és például a váci hitközségeket, az intézmények közül is hiányzik például a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár is.

A Mazsihisz ügyeit ismerő, lapunknak nyilatkozó szakértő szerint azon hitközségek nevei hiányozhatnak a listáról, melyek tradicionálisabbak és jobban ismerik a vallásjogi gyakorlatot a jeruzsálemi Főrabbinátus fennhatóságát illetően.

Feldmájer Péter: A jeruzsálemi rabbinikus bíróság döntését el kell fogadni

A Mazsihisz korábbi elnöke a kompromisszum fontosságáról, a Zsima létrehozásának okáról, a Mazsihisz identitásváltásáról, és arról, hogy mi volna a helyes az örökjáradék kérdésében.