Lemondott az iraki egészségügyi miniszter a halálos bagdadi kórháztűz miatt

Lemondott Haszán al-Tamimi iraki egészségügyi miniszter kedden a több mint nyolcvan halálos áldozatot követelő, április 24-i bagdadi kórháztűz miatt.

Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő elfogadta miniszterének lemondását – közölte a miniszterelnök hivatala.

Kórházi források szerint az iraki főváros Dijála-hídjának közelében található Ibn al-Hatib kórház második emeletén azután csaptak föl a lángok, hogy baleset következtében felrobbant egy oxigéntartály.

Legalább 82 ember meghalt és további 110 megsérült a tűzben.

A belügyminisztérium akkori tájékoztatása szerint a katasztrófa kórházi illetékesek hanyagságára vezethető vissza. Az iraki kormányfő néhány órával a tűzeset után felmentette tisztségéből a kórház főigazgatóját, a karbantartásért felelős igazgatót és a kerületi önkormányzat egészségügyi felelősét, később pedig felfüggesztette hivatalából Tamimit és a bagdadi kormányzót is az ügyben indított vizsgálat lefolytatásának idejére.

A kórház több dolgozóját őrizetbe vették.

Tamimi és a bagdadi kormányzó felfüggesztését kedden oldották fel, röviddel azelőtt, hogy a kormányfő elfogadta a miniszter lemondását.

A kormány időközben elrendelte az ország kórházaiban a biztonsági intézkedések szigorítását.

Irak egészségügyi rendszerét, amely teljesen tönkrement a szankciók, a háborús károk és az elhanyagoltság évtizedei alatt, az elmúlt évben végletekig túlterhelte a koronavírus-járvány. A mintegy 38 millió lakosú közel-keleti országban, amely jelenleg a járvány második hullámával küzd, eddig 1 079 998 Covid-fertőzöttet regisztráltak, s a betegségben eddig 15 566 ember vesztette életét.

Számos halálos áldozatot követelt egy bagdadi kórháztűz

Az iraki főváros Dijála-hídjának közelében található Ibn al-Hatib kórházban azután csaptak fel a lángok, hogy baleset következtében felrobbant egy oxigéntartály.