Egy arab politikai párt lesz a „királycsináló” az izraeli választásokon?

Izrael továbbra is politikai patthelyzetben van, mivel a jobb- és baloldali blokkok nem képesek parlamenti többséget alkotni, és nem találnak formulát az egységkormány létrehozására. A helyzet lehetőséget teremt az arab pártok számára, amelyek korábban soha nem csatlakoztak egyetlen izraeli kormányhoz sem, hogy a patthelyzetet úgy oldják fel, hogy mandátumukat az egyik blokk mögé állítják — számol be a Jewish News Syndicate.

Különösen az Egyesült Arab Lista, amelyet Izraelben héber betűszóval Ráámnak hívnak, jelezte, hogy hajlandó szakítani a régóta fennálló politikai hagyományokkal, és egy koalícióban zsidó párttársai mellé ülni. Manszúr Abbasz, a Ráám párt elnöke tárgyalásokat kezdett mindkét blokkal, és a párt négy mandátumáért cserébe jelentős politikai hozamot szeretne kicsikarni.

A Ráám Párt még mindig radikális ideológiájával szembeni ellenállás – különösen a jobboldali zsidó pártok körében – azonban végül megakadályozhatja, hogy az izraeli iszlám mozgalom politikai ága politikai „királycsinálóvá” váljon.

Rodayna Badir, az izraeli arab társadalom szakértője arra figyelmeztet, hogy Abbasz hajlandósága, hogy együtt üljön zsidó Knesszet-társaival, nem ideológiai elmozdulás a vallási együttélés felé, hanem

inkább egy ravasz politikai taktika, hogy növelje befolyását, különösen a több mint egymillió arab szavazó körében.

Az iszlám mozgalom a Muzulmán Testvériségben gyökerezik. Ráám testvérszervezete a Gázai övezetben a Hamász mozgalom. Míg a Hamász erőszakos taktikákat alkalmaz politikai céljai eléréséhez, az izraeli társadalmon belül a Ráám a társadalom sokkal kisebb részét képviseli, ami jelentősen korlátozza politikai programjának előmozdítására való képességét.

Badir megjegyezte, hogy az iszlám mozgalom déli ágának történelmével összhangban van, hogy a mozgalom radikális Muzulmán Testvériség gyökerei ellenére megpróbálnak megegyezni az izraeli kormánnyal.

Elmondta, hogy a kormányon kívül maradva sok éven át megakadályozta, hogy Izrael nagy állami költségvetésének jelentős része eljusson az arab szektorba. A kormányba való belépés és az arab szektornak szánt külön költségvetési juttatások megszerzése „csak megerősítené a hatalmukat az arab társadalomban” – mondta Badir a JNS-nek.

Hatalmi harc azért, hogy ki vezesse az izraeli arabokat

A legutóbbi választások előtt – Izraelben a negyedik mindössze két év alatt – a Ráám kivált az arab pártok nagyobb közös listájából. A szakítás Abbasz számára kifizetődő volt, amikor a Ráám alig lépte át a Knesszet minimális szavazatküszöbét. Most a Knesszetnek két különálló arab pártja van, és Abbasz potenciálisan politikai királycsináló lehet, még akkor is, ha más arab Knesszet-tagok inkább az ellenzékben maradnak.

„Az iszlám mozgalom története azt mutatja, hogy nem szokott hozzá, hogy utasításokat kapjon, vagy hogy ő legyen a második” – értékelte Badir. Ami a Közös Listát illeti, „Ráám a kommunista Hadász Párt után a második helyen állt, így hatalmi harc alakult ki azért, hogy ki vezesse az izraeli arabokat”.

Azzal, hogy bekerülnek a kormányba, és külön költségvetést kapnak az arab szektor számára, „csak megerősítené a hatalmukat az arab társadalomban” – tette hozzá. „Az iszlám mozgalom mindig két egyenlő tengelyen mozog: amit az arab közvélemény akar, és a szervezetként való hatalmának megőrzése”.

A Gázai övezetben működő Hamász a Muzulmán Testvériség radikálisabb szárnya, amely rendszeresen alkalmaz erőszakot céljai eléréséhez. Más országokban, többek között Izraelen belül a mozgalom pragmatikusabb politikai taktikát alkalmaz. Mivel a Ráám csak az arab kisebbség egyik összetevője egy erős többségű zsidó államban, drasztikusan korlátozottak az általa hatékonyan végrehajtható akciók.

Az arab társadalom jelenleg mélyen ellentmondásosnak tűnik – folytatta Badir, hozzátéve, hogy a jelenlegi vezetési vákuum nem segíti a közösséget a sürgető problémák kezelésében. „Az arabok belefáradtak a szlogenekbe, és változásra vágynak” – mondta. „Az iszlám mozgalomnak sikerült magáévá tenni ezt az érzést, és ennek megfelelően cselekedni”.

„A szavazóik egy olyan arab pártot akarnak látni, amelynek befolyása van, és nem csak ül a Knesszetben anélkül, hogy az arab szektor számára bármilyen eredményt elérne” – mondta.

Sarsour mégis azt mondta a JNS-nek, hogy Abbasz erőfeszítései ellenére továbbra is kicsi a valószínűsége annak, hogy Ráám akár jobboldali, akár baloldali kormányhoz csatlakozzon.

Miközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök agresszívan udvarolt Ráám négy képviselői helyéért, amelyek olyan kritikus mandátumokat jelentenek, amelyekre szüksége van a többség kialakításához, kulcsfontosságú politikai szövetségese, Bezalel Szmotrics a Vallásos Cionisták Pártjából nem hajlandó egyetlen arab párttal sem együtt ülni. Nem világos, hogy a további kulcsfontosságú jobboldali pártok vezetői, Gideon Száár vagy Naftali Bennett hajlandóak lennének-e együtt ülni a Ráámmal, vagy inkább a koalíción kívülről támogatnának egy kisebbségi kormányt.

A múlt héten Bennett találkozott Abbasszal – ez volt a két pártvezető első közvetlen találkozója -, hogy feltárja, van-e lehetőség az együttműködésre.

Még ha a Ráám nem is csatlakozik a kormányhoz, az izraeli politikai berendezkedéssel való együttműködésre irányuló erőfeszítései drasztikus változást jelentenek az arab pártok korábbi szerepéhez képest, amely az izraeli kormányok ellenzékből történő bírálatára korlátozódott. Ezek az erőfeszítések végső soron ahhoz vezethetnek, hogy az arab pártok aktívabb szerepet játszanak az izraeli kormányalakításban nagyobb költségvetést szerezve az arab szektornak, és javítva az együttműködést zsidó társaikkal.

Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, éjfélkor lejárt a határidő

Reuven Rivlin államelnök valószínűleg Jaír Lapidot bízza meg kormányalakítással. Ha neki sem sikerül, ősszel jönnek az új választások.