Szabadon engedtek egy antiszemita támadót New York-ban

A New York-i és az országos zsidó közösség vezetői hétfőn felháborodtak, miután megtudták, hogy egy bronxi bíró szabadlábra bocsátotta az amerikai metropolisz Riverdale negyedének zsinagógái ellen elkövetett támadássorozat gyanúsítottját – mindössze néhány órával azután, hogy egy másik bíró úgy döntött, hogy óvadék ellenében engedhető csupán el — írja a The Algemeiner.

A 29 éves Jordan Burnette-et szombaton tartóztatták le 42 vádpontban a támadássorozattal kapcsolatban, amelynek során több napon át ajtókat és ablakokat tört be a Riverdale-i Zsidó Központ (RJC), a Riverdale-i Chabad Lubavitch, a Riverdale-i Fiatal Izrael és a Riverdale-i Adath Israel konzervatív zsinagóga (CSAIR) ajtajainál.

A vasárnapi meghallgatáson először húszezer dolláros óvadék letételét rendelte el a bronxi büntetőbíróság bírója, Louis Nock. Szerinte még New York állam óvadékreform-törvénye alapján is erőszakos bűncselekménynek minősülhet az üvegablakok betörése, ami indokolja a vádlott fogva tartását.

Miután azonban Burnette ügyvédei az óvadékról szóló határozat felülvizsgálatát kérték, Tara Collins bíró megváltoztatta a döntést, és engedélyezte a feltételes szabadlábra helyezést.

„Tíz napig terrorizáltak, rettegtünk” – mondta Levi Shemtov rabbi a Riverdale-i Chábád Lubavicsból a The Algemeinernek.

„Végül, amikor sábesz [szombat] reggel hallottuk, hogy elkapták, mindannyian megkönnyebbültünk. Most ma reggel, amikor egész Riverdale ébred, mindenki hívogat, SMS-t ír, e-mailt küld – hogy újra a kiindulóponton vagyunk, sőt, ez még rosszabb. Mert most már ki van kövezve az útja annak, hogy azt tegyen, amit akar”.

Shemtov elmondta, hogy különösen aggódott, amikor meghallotta, hogy Burnette a Riverdale közösségben él, közel ahhoz a négy zsidó intézményhez, amelyet célba vett.

„Az emberek félnek, rettegnek – és rengeteg a düh, a frusztráció”

— mondta.

Az először 2019-ben elfogadott és 2020-ban módosított, ellentmondásos reformtörvény értelmében a készpénzes óvadék és az előzetes letartóztatás számos vétség és nem erőszakos bűncselekmény esetében kizárt. Nock bíró vasárnapi első döntése előtt maguk az ügyészek sem hitték, hogy a Burnette-tel szemben felhozott vádak a törvény értelmében előzetes letartóztatást igényelhetnek, amely ítéletet később Collins bíró is osztotta.

„Az elkövető szabadon bocsátása szörnyen elkeserítő a közösség számára – idegesítő, és komoly aggodalmat okoz”

— mondta Mitch Silber, a New York környéki zsidó intézmények biztonságát segítő Community Security Initiative ügyvezető igazgatója.

„Most vettem részt egy telefonbeszélgetésen a bronxi kerületi ügyészséggel, és azt tudtuk meg, hogy New Yorkban a felügyelt szabadlábra helyezés azt jelenti, hogy felügyelet nélkül engedik szabadon”

— mondta Silber hétfőn a The Algemeiner című lapnak.

„Kisétálhatna a lakásából, és elsétálhatna bármelyik helyszínre, amelyet megtámadott, és nem lenne semmilyen következménye annak, hogy ezt megteszi. A közösség próbálja elgondolni, hogy hogyan végezze a mindennapi teendőit, hogyan látogassa a shulokat, hogyan vigye a gyerekeket a nappali iskolába egy olyan környezetben, ahol ennek az egyénnek lényegében semmilyen tilalom nem tiltja a mozgását”

– tette hozzá Silber. „Az éberség a jelszó.”

Burnette-et több mint egy héttel az első támadások után keresték meg, és szombaton tartóztatták le, miután megállították, mert a forgalommal szemben kerékpározott a CSAIR-től néhány háztömbnyire, ahol a biztonsági felvételeken látható volt, amint aznap este a zsinagógában lévő imakönyveket rongálta meg.

Evan Bernstein – a Community Security Service (CSS), egy önkéntes alapú biztonsági ügynökség, amely zsidó intézmények védelmén dolgozik – vezetője a The Algemeiner című lapnak elmondta, hogy a csoport tagjai között „nagy a csalódottság”.

„Ez érzelmileg nagyon nehéz” – mondta Bernstein.

„Az önkéntesek egyszerűen nagyon feldúltak a tény miatt, hogy elvégezték a munkájukat, együttműködtek a New York-i rendőrséggel, a gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó munkacsoport nagyszerű munkát végzett – és aztán rájönnek, hogy az elkövetőt most szabadon engedték. Tudják, hogy miért, de érzelmileg nehéz ezt elfogadniuk”.

Elmondta, hogy a CSS önkéntesei Riverdale-ben és máshol is „még szorgalmasabbak és tudatosabbak lesznek, mint valaha”, tekintettel az esetleges utánzó támadásokra, valamint a zsinagógákban történő személyes összejövetelek fokozatos visszatérése által jelentett kockázatokra – különösen a szabadban, ahol veszélyeztetettebbek lehetnek.

„Határozottan fennáll az az aggodalom, hogy más emberek olvasva erről azt mondják: ‘hű, ez a személy elmehet és megrongálhat több zsinagógát, több napon át, majd kisétálhat, még akkor is, ha felügyelt szabadlábra helyezés alatt áll, nem tartják fogva'”

— mondta.

„A közösség nem boldog”.

Vezető zsidó csoportok is megszólaltak a vasárnapi döntés kapcsán: Scott Richman, a Rágalmazásellenes Liga NY/NJ regionális igazgatója a következőket mondta a The Algemeiner című lapnak:

„Hálásak vagyunk a bűnüldöző hatóságoknak, hogy a Riverdale-i vandalizmus gyanúsítottját, aki négy zsinagógát rongált meg és terrorizálta a közösséget, most letartóztatták és vádat emeltek ellene. Reméljük, hogy Jordan Burnette felügyelt szabadlábra helyezésének feltételei elég szigorúak lesznek ahhoz, hogy megakadályozzák az újbóli támadást bármelyik helyszín ellen, és biztosítják, hogy bíróság elé állhasson”.”

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ dékánhelyettese egy nyilatkozatban azt mondta, hogy

„a New York-i rendőrség tette a dolgát, és letartóztatta a többszörös gyűlölet-bűncselekmény elkövetőjét csak azért, hogy a bíró szabadon engedje. A bűnözők, köztük az antiszemiták is egyre büntetlenebbül fognak cselekedni mindenkit veszélybe sodorva, hacsak a törvények nem kezelnek komolyan minden gyűlölet-bűncselekményt”.

Bill de Blasio, New York polgármestere hétfő tájékoztatóján felszólított arra, hogy „vizsgálják meg”, hogy a bírák engedélyezzék-e az óvadék megállapítását a nem erőszakos gyűlölet-bűncselekmények esetében, és azt mondta, hogy kulcsfontosságú, hogy „a törvényen belül a lehető legintenzívebben és leghatékonyabban dolgozzunk az emberek védelmében”.

„Ezek a törvények szánalmasak, és változtatni kell rajtuk. A csendes többségnek fel kell szólalnia, mielőtt még több ártatlan embernek esik bántódása”

— mondta Joshua Gleis a Gleis Security Consulting biztonsági cégtől, amely több száz imaház és más nonprofit szervezet védelmében működik közre, sok közülük Riverdale-ben.

„Az igazságügyi reformra szükség van, de okosnak kell lennie; a törvényeknek lehetővé kell tenniük a rendőrség számára, hogy elvégezze a munkáját, ugyanakkor elrettentő hatásúak legyenek. Jelenleg ezek az óvadékreform-törvények senkit sem szolgálnak, csak a bűnözőket. Ez igazságtalanság az áldozatokkal szemben”

— mondta Gleis hétfőn a The Algemeiner című lapnak.

A zsidó közösségeknek meg kell védeniük magukat Amerikában, véli a szakember

Alig három év alatt a zsidó közösségek fizikai biztonsága külső támadásokkal szemben a közösségek egyik legégetőbb feladatává vált.