Biden szerint a fehér felsőbbrendűség-tudat az első számú terrorkockázat az Egyesült Államokban

Azt az FBI igazgatója is beismerte, hogy az utóbbi években a terrorcselekményeket illető fókusz egyre inkább belföldi csoportokra terelődött.

A napokban megtartotta első száz napját összegző beszédét a kongresszus előtt Joe Biden. A bő egy órás eseményen a demokrata elnök számos témát érintett, kiemelt hangsúlyt helyezve a történelmi mértékű gazdaságösztönző csomagokra és a gazdagabb rétegek megadóztatására. Mint kijelentette, az intézkedések felemelik majd az országot, amely így képes lesz versenyben maradni a legnagyobb riválissal, Kínával.

Beszéde során Biden kitért a terrorizmusra is. Eleinte a már jól ismert, külföldi bázisokkal rendelkező szervezeteket (például az al-Kaidát) említette meg fokozódó veszélyforrásként, majd leszögezte, hogy továbbra is ébernek kell maradni a törékeny államok területén jelenlévő csoportokkal szemben – számol be az eseményről a National Review cikke alapján a Danube Institute blogja.  Ezután az elnök hozzátette:

manapság a leghalálosabb terroristaveszélyt a fehér felsőbbrendűség-tudat által motivált csoportok jelentik. Szónoklata közben egy pillanatra el is tért papírra vetett mondandójától és úgy fogalmazott, hogy a fehér felsőbbrendűség egyenlő a terrorizmussal.

Kijelentését Biden az USA hírszerző ügynökségeinek megállapításaira hivatkozva igyekezett alátámasztani. A még Trump által kinevezett FBI-főnök, Christopher Wray két hónapja arról beszélt a kongresszus előtt, hogy a belföldi terrorizmus már régóta terjed az országban, és komoly kihívást jelent a jövőben is.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

„Biden Obama örökségét akarja folytatni”

Victor Davis Hanson nemrég a korábbi ausztrál miniszterelnök-helyettes John Anderson podcastjében vendégeskedett, ahol szó esett a Capitolium ostromáról, Bidenről, és Kína geopolitikai ambícióiról is.