A CIA nagy tévedése — Amerika és az izraeli-palesztin konfliktus

A CIA saját elemzéseire hivatkozva támogatta a palesztin állam létrejöttét. Az elmúlt években kiderült, hogy a megállapításaik tévesnek bizonyultak és a gyakorlatban nem ültethető át, amit a CIA akart, mégis újra előhozakodnak vele -írja Lee Smith a Tablet amerikai zsidó magazinban. 

Évtizedek alatt összegyűjtött információk alapján felépített CIA elemzések tucatjai buktak meg az elmúlt négy évben. Sokat közülük maga John Brennan a CIA korábbi igazgatója rendelt meg. Donald Trump minden egyes „vörös vonalat” átlépett, amit az ügynökség valaha felrajzolt. Az Izrael-barát szervezetek évtizedek óta hozzászoktak ahhoz, hogy minden elnök megígéri a nagykövetség Jeruzsálembe helyezését, aztán meglátták az amerikai titkosszolgálatok háború rémével fenyegető elemzéseit és szépen megszegték az ígéretüket – kezdi Lee Smith.

„De az úgy nevezett «arab utcák» nem robbantak fel, mikor Trump az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költöztette. Az iszlamisták nem döntötték meg a kairói és az ammáni rezsimet, mikor az Egyesült Államok elismerte Izrael szuverenitását a Golán felett. Szaúd-Arábia, amely Mekka és Medina szenthelyeinek őrzője, szinte nyílt belegezését adta, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein normalizálja a kapcsolatait a zsidó állammal”

– írja Lee Smith.

A szerző szerint a CIA minden vészjósló előrejelzése megbukott, ennek ellenére Brennan újra előállt azzal, hogy milyen fontos, hogy a Biden adminisztráció prioritásnak tekintse a palesztin állam létrehozását. Brennan a New York Timesban azt írta, hogy szerinte erre azért lenne szükség, hogy véget érjenek a zsidó állam „elnyomó védelmi gyakorlatai”.

„Az, hogy a fehér ház prioritásként kezelje a palesztin nacionalizmust, az nem ésszerű és nem is lehet stratégiailag fontos. Brennan szentimentalizmusból ajánlja ezt, no meg egy kis antiszemitizmusból, amilyenek a szegényes titkosszolgálati jelentései is voltak”

– állítja Smith.

Brennan a Timesban értetlenkedve teszi fel a kérdést, hogy a zsidók miért nem „empatikus bajnokai” a palesztin ügynek, mikor ők maguk is olyan sokat szenvedtek. A szerző szerint könnyű elképzelni mit válaszolnának a CIA igazgatójának erre azok az izraeli családok, akiknek közvetlen rokonai megsérültek vagy meghaltak a palesztinokkal való háborúkban. Lee szerint a magát vérző szívű bürokratának beállító John Brennan képmutató, hiszen ő maga dróntámadások százait rendelte el.

Brennan kommentjeit egy palesztin kisfilm az „Ajándék” ihlette, amely egy palesztin férfi történetét meséli el, ahogy izraeli ellenőrzőpontokon próbál átjutni. A film Brennant a saját 1975-ös izraeli útjára emlékeztette, ahol látta, hogy a palesztinokat „milyen agresszívan ellenőrzik az izraeli katonák”.

„A korábbi CIA igazgató elismeri, hogy az izraelieknek legitim biztonsági aggodalmai vannak, hiszen a Hamasz továbbra is rálő az izraeli otthonokra. Azt is elismeri, hogy a palesztin vezetés korrupt. De szerinte az igazi probléma az, hogy «az izraeli kormányt egyre kevésbé érdekli a két-állami megoldás».

Lee szerint a tisztviselő elfelejtette megemlíteni, hogy Abbász egy éve se volt hajlandó leülni az amerikai szervezésű béketárgyalásokra, pedig a Trump ajánlat tartalmazta volna a palesztin állam létrejöttét és 50 milliárd dollárnyi nemzetközi befektetést.

„Az úgymond középvonalas Abbász minden ajánlatot visszautasított az elmúlt 15 évben, teljesen mindegy volt ki tette az ajánlatot. Ami még furcsább, hogy a korábbi kémfőnök jó jelnek veszi, hogy a Biden adminisztráció újra pénzeli a palesztinok „fejlesztési programjait”, amelyeket a palesztin hatóság valójában arra használ, hogy jutalmat adjon azoknak a palesztinoknak, akik izraelieket ölnek”

– írja Smith.

A szerző szerint Brennan az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy az orosz-Trump konspirációval égette magát a televízióban, és megtörte azt a hagyományt, hogy egy ex-kémfőnök jobban teszi, ha nem nyitja ki a száját a politikával kapcsolatban.

Brennan valóban tapasztalt a Közel-Kelet terén, beszél arabul, és több közel-keleti országban is volt kiküldetésen. Tökéletes jelöltnek kellene lennie arra, hogy megnyilatkozzon az izraeli-palesztin konfliktusban. Mégis ahelyett, hogy a normalizációt propagálná, amely láthatóan működő út lenne, egy lejárt lemezt próbál újra felrakni.

„Az valóban igaz, hogy a palesztinok életkörülményei tragikusak. A többségük csak méltósággal szeretne élni, élvezni szeretnék a családjukkal való közösséget. Az hogy ezt nem tehetik meg az nem Jeruzsálem, és nem is Washington hibája, hanem elsősorban azoké az arab rezsimeké, akik annyi éven át a saját bájuknak használták a palesztinokat, hogy így előremozdítsák a saját ügyüket, mind otthon mind külföldön. Az Ábrahám-egyezményekkel prominens arab államok nyíltan feladták régi stratégiájukat és elfogadták partnernek Izraelt”

– írja a szerző.

A publicista szerint Brennan számára az igazi tragédia, hogy a harminc éven át írt és szállított CIA elemzéseiből épített kártyavár szépen összedőlt.

„Most már mindenki számára nyilvánvaló, hogy Brennan és kollégái évtizedes munkája alaptalan mítoszokra és érzelmekre volt építve. Hozzáférésük volt a világ legszofisztikáltabb hírszerzési eszközeihez, és mint a világ legerősebb országa minden információ a rendelkezésükre állt, mégse sikerült azokat jól értelmezniük. Tévedtek a békefolyamattal kapcsolatban, tévedtek Izraellel és a palesztinokkal kapcsolatban, és tévedtek a Közel-Kelettel kapcsolatban”

– zárja Lee Smith

Fotó: John Brennan 2019-ben. Flickr/Gage Skidmore

Biden lemondott a közel-keleti békéről

Az új adminisztráció már egy héttel a beiktatás után elkezdte aláásni az Ábrahám-egyezményeket azzal, hogy eltávolította az amerikai alapokat.