A biztonsági kabinet széles körű katonai akciót engedélyez, ha folytatódik a gázai rakétatűz

Netanjahu és Ganz zöld utat kapott annak, hogy a kormány nevében döntsenek a további lépésekről; ez azután történt, hogy 3 nap alatt mintegy 45 lövedéket lőttek ki Izraelre az övezetből — írja a Times of Israel.

A biztonsági kabinet hétfő este nagyszabású katonai válaszlépéseket hagyott jóvá, amennyiben a Gázai övezetben élő terroristák továbbra is rakétákat lőnek ki Izraelre, ahogy az elmúlt három napban több tucatnyi alkalommal tették.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Benny Ganz védelmi miniszter felhatalmazást kapott, hogy meghatározzák, milyen lépéseket tegyenek, ha az erőszak folytatódik – közölték izraeli tisztségviselők.

A döntésre a biztonsági kabinet ülését követően került sor, amelyen a védelmi tisztviselők számos lehetséges katonai lehetőséget ismertettek a további rakétatámadásokra adott válaszként.

A tisztviselők figyelmeztettek, hogy a Hamász terrorcsoport elleni nagyszabású csapás további erőszakhullámok kitöréséhez vezethet nemcsak a Gázai övezetben, hanem Jeruzsálemben és Ciszjordániában is.

Bár az Izraeli Védelmi Erők (IDF) még nem küldtek erősítést a gázai határhoz, a hadsereg hétfő este felkészült egy esetleges szélesebb körű konfliktusra.

A legutóbbi erőszakos cselekmények péntek késő este kezdődtek, amikor az övezetben állásokat elfoglaló terroristák legalább 36 rakétát és aknavetőgránátot lőttek ki Dél-Izraelre, és több, a határhoz közeli izraeli településen kisebb károkat okoztak.

A támadások szombat este folytatódtak, amikor több mint négy rakétát lőttek ki Izrael felé, amelyek közül néhány nem jutott át a határon, és a Gázai övezeten belül landolt, majd vasárnap késő este ismét, amikor újabb öt lövedéket lőttek ki az övezetből Dél-Izraelre.

Az IDF a péntek esti támadásokra a Hamász infrastruktúrája elleni csapásokkal válaszolt, de azóta tartózkodik az erőszakos megtorlástól. Ehelyett hétfő reggel a hadsereg bejelentette, hogy további értesítésig lezárja a gázai halászati övezetet, ezzel elvágva az ostromlott enklávé egyik fő bevételi forrását.

A rakéta támadásokat végrehajtó terrorcsoportok – a Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Fatah – közleményeikben azt állították, hogy ezek válaszlépések voltak a Jeruzsálemben zajló zavargásokra, ahol az elmúlt napokban zsidók és arabok közötti erőszak, valamint arab fiatalok és az izraeli rendőrség közötti összecsapások történtek.

A támadásokat és a Hamász feltételezett jóváhagyását a belső palesztin versengéshez is kapcsolták, a jövő hónapra tervezett választások előtt – amelyek mintegy 15 év óta az első választások -, de amelyeket a Palesztin Hatóság jelezte, hogy határozatlan időre el akar halasztani.

A rakétatámadások mellett az elmúlt három éjszaka zavargások zajlottak a gázai határ mentén, a tüntetők gumiabroncsokat égettek és kisebb robbanószerkezeteket robbantottak fel.

A támadások kezdete óta Izrael számos üzenetet küldött a Hamásznak különböző közvetítőkön – nevezetesen az egyiptomi hadseregen és az ENSZ-en keresztül -, amelyben figyelmeztette a terrorcsoportot, hogy ha nem fékezi meg a többi terrorcsoportot az övezetben, akkor az IDF felelősségre fogja vonni.

Hétfőn Benny Ganz védelmi miniszter találkozott Tor Wenneslanddal, az ENSZ közel-keleti békefolyamatért felelős különleges koordinátorával – az Izrael és a Gázai övezetben működő terrorcsoportok közötti legfontosabb nemzetközi közvetítővel – a palesztin enklávéból kiinduló eszkalálódó erőszakkal kapcsolatban – közölte hivatala.

„Kifejeztem a gázai erőszak azonnali beszüntetésének sürgősségét, és megismételtem Izrael rendíthetetlen elkötelezettségét polgárai és szuverenitása védelme mellett” – mondta Ganz egy nyilatkozatban.

Wennesland várhatóan még a nap folyamán Kairóba utazik, hogy megbeszéléseket folytasson az egyiptomi hírszerzés tisztviselőivel, akik a múltban már közvetítettek Izrael és a Hamász között. Onnan Ammánba folytatja útját, ahol jordániai tisztviselőkkel tárgyal a jeruzsálemi helyzetről.

Izraeli tisztviselők elmagyarázták Wenneslandnak, hogy a gázai halászati övezet lezárása az utolsó kísérlet volt a rakétatűzre adott nem katonai válaszlépésre, de mostantól Izrael erőszakot fog alkalmazni a támadások elhárítására – írja a Walla hírportál. A tisztviselők azt kérték, hogy közöljék a Hamásszal, hogy a határ-nyugalomra vonatkozó meglévő megállapodások Izrael szempontjából továbbra is érvényben vannak, és hogy a folyamatos rakétatüzet nem tűrik el.

Az izraeli tisztviselők azt is hangsúlyozták, hogy Izrael nem fogja hagyni, hogy belekeveredjen bármilyen belső palesztin vitába a május 22-re kitűzött palesztin választások várható elhalasztásának hátterében – olvasható a jelentésben.

Hétfőn korábban a Hamász dühösen reagált a gázai halászati övezet izraeli lezárására, mondván, hogy nem fogadja el a korlátozásokat, és hogy ennek a lépésnek komoly következményei lesznek.

„Izraelnek számolnia kell a következményekkel” – mondta a Hamász a Ynet hírportál szerint. „A Gázai övezet lezárása a halászok elől a jogaik durva megsértése, és a népünk elleni folyamatos agresszió egyik formáját jelenti. Izrael agresszív politikája a palesztin néppel szemben nem fogja megtörni annak szilárd szellemét, nem fogja meggyengíteni öklét és nem fogja korlátozni elszántságát.

Nem fogadjuk el a palesztin népre vonatkozó korlátozó intézkedéseket és nyomást, és Izrael viselni fogja agresszív magatartásának következményeit”

– közölte a terrorcsoport.

Ismert terrorista lett a Hámász tengerentúli vezetője

Khaled Mashaal ismert arc, négy éve váltották le, most ismét pozícióba kerül.