Getto love

Réczei Tamás Gettószerelem című darabját a Václav Havel emlékére rendezett Rehearsal for Truth színházi fesztiválon olvassák fel, április 24-én 21h-kor európai idő szerint.

A darab a magyarországi Nyári Zsidó Fesztivál felkérésére született 2014-ben. A holocaust eseményeiből indul ki, de sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a túlélés utáni időszakra, illetve a következő két generáció poszttraumájára.

A színjáték egy családtörténetre épül: Auschwitzban egy zsidó kisfiú úgy ment meg egy ténfergő cigány kislányt, hogy behúzza magával a pöcegödörbe, ahol már többen is bujkálnak. Ebből a meglepő és önfeláldozó gesztusból később házasság lesz. A két embernek lánya születik, aki már felnőttként elszökik otthonról és prostituálódik. Anyja, aki cigány létére zsidóként él a Kádár-rendszerben, nem bírja elviselni lánya elvesztését, unokáját elveteti tőle és saját felügyelete alá helyezteti.

A darabban szerepet játszik a diktatúra besúgórendszere, az asszimiláció problémája, a vészkorszak másod- és harmadgenerációjának terhei. A Nagymama, a Lány és az Unoka ugyanazon kezelőorvoshoz járnak a családfő agóniája kapcsán. Az ő kérdésfelvetéseiket hallhatjuk időben egymásra csúsztatva, a válaszokra csak következtetni tudunk.

A felolvasást Lisa Arrindell rendezi.

Szereplők: KATHRYN GRODY, JANE ARNFIELD, REBECCA GEVER

Réczei Tamás darabja 2015-ben jelent meg először kötetben Székelyudvarhelyen. Első felolvasása 2017-ben volt Miskolcon a Nemzeti Színházban.