30 éves lett a Sorstalanság gyereksztárja: Nagy Marcell ma sármos fotósként dolgozik

Nagy Marcell nem bánja, hogy a Színművészetire nem színésznek, hanem operatőrnek vették fel – írja a Femina.

13 évesen játszotta el Köves Gyuri szerepét, aki a filmben egy hétköznapi, budapesti, zsidó fiú, eseménytelenül éli az életét 1944-ben. Nem sokkal azután, hogy apját elviszik munkaszolgálatra, őt is elfogják, és Auschwitzba viszik, onnan pedig a buchenwaldi lágerbe szállítják.

A nagy, barna szemű gyerekszereplő mára felnőtt férfi, aki 2021. április 21-én ünnepelte a 30. születésnapját.

3000 gyerek közül válogatták ki, és hónapokig titkolták, ki lesz a 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre azonos című regényének filmváltozatában, a Sorstalanságban a főszereplő. Szülei sportolók, Nagy Marcell már gyermekként atletizált, később modellkedett is. Érettségi után a Színművészeti Főiskolára jelentkezett, de nem vették fel.

Még a Sorstalanság előtt szerepelt A Pál utcai fiúk 2003-ban bemutatott olasz-magyar feldolgozásában, majd a 2012-es Tüskevárban ő alakította Tutajost, és a 2017-es 1945 című drámában is látható volt.

2015-ben, tíz évvel a bemutató után azt mondta a Fókusznak, hogy megkönnyebbült, amikor nem vették fel színésznek, és inkább operatőrként folytatta tanulmányait, majd később a karrierjét. Kisfilmjeit és klipjeit már ekkor elismerte a filmes szakma. – Ez egy iszonyatosan jó szakma szerintem, nagyon szenvedélyes és imádják, akik csinálják. Láttam azt, hogy ez imádható, de sokkal elkötelezettebbnek kell lenni annál, mint amilyen én vagyok a színészet iránt. Plusz azok a dolgok, amik hiányoznak ebből a korszakból, például fesztiválra járni meg maga a forgatás, azt a kamera másik oldalán ugyanúgy meg tudom élni – mondta az RTL Klub műsorában.

A teljes cikk itt olvasható.

Kié tehát Kertész Imre?

Kertész nem adott felmentést a Hitlert legyőző Szovjetuniónak, mely fullasztó diktatúrát hozott létre. Pelle János írása.