Nem emelnek vádat a náci tábor volt őre ellen

A német ügyészség szerint nincsen elég bizonyíték, hogy az Egyesült Államokból deportált 95 éves férfi részt vett náci bűnök elkövetésében – írja a JTA.

Az észak-németországi Celle város ügyészsége minden vádat ejtett Friedrich Karl Berger ellen, akit februárban utasítottak ki az USA-ból, mert a neuengammei táborrendszer egyik altáborában dolgozott.

Berger Kanadából lépett az USA területére 1959-ben, és sokéig Tennessee-ben élt, német katonai nyugdíjon.

Berger bevallotta, hogy őrzött rabokat egy táborban, mely azonban nem haláltábor volt. Ez az ügyészség szerint nem elég a bűnösség bizonyítására.

Németország több náci őrt is eljárás alá vont John Demjanjuk 2011-es müncheni ügye óta. Utóbbi ügy precedenst teremtett arra, hogy ha valaki őr volt egy haláltáborban, az elég annak bizonyítására, hogy gyilkosságban vett részt.

Egy magyar túlélő egyébként így írta le Neuengammét:

„Hegyeshalomnál adtak át bennünket a németeknek, akik azután továbbvittek Neuengamméig. Itt egy téglagyárban dolgoztunk. A munkaidőnk reggel 7-től délután 5 óráig tartott. A bánásmód szörnyű volt. Az SS-ek állandóan gumikorbáccsal vertek bennünket. Itt csak zsidó Häftlingek dolgoztak, civilmunkásokat egyáltalában nem is láttunk. Nemcsak a bánásmód, de az ellátás is nagyon gyenge volt. Borzasztó sokat éheztünk.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Még mindig vannak SS-nyugdíjasok

Németország átadta Hollandiának annak a 34 holland állampolgárnak a listáját, akik még mindig Berlinből kapnak juttatást egykori katonai szolgálatukért, és akik közül néhányat háborús bűnökkel is gyanúsítanak.