Megölték az iráni Quds-erők helyettes parancsnokát?

Muhammad Hejazi, az iráni Qud-erők helyettes parancsnoka, állítólag szívelégtelenségben halt meg. De különös Twitter-üzenetek szerint megölhették – írja a BESA Center elemzése.

Április 18-én az Iszlám Forradalmi Gárda Erők bejelentették, hogy meghalt Muhammad Hajezai dandártábornok, a Forradalmi Gárda külső ágának, a Quds-erőknek parancsnoka.

A hírek szerint szívelégtelenségben halt meg, de órákkal később Muhammad Mehdi Hemmat, a néhai Muhammad Ebrahim Hemmat iráni katonai vezető fia azt írta Twitterre, hogy a halál oka valójában más volt.

Kasszám Szuljemáni 2020 januári meggyilkolása után a hírhedt Quds-erők parancsnoka, Esmail Qaani lépett helyére, és Hejazi lett a helyettes vezető. Hejazi korábban a Forradalmi Gárda libanoni erőinek parancsnoka volt. 2011-ben ő koordinálta Szíriából a Forradalmi Gárda támogatását a libanoni Hezbollah és Asszad szír vezető számára.

2019 augusztusában az IDF bejelentette, hogy Hejazi volt az egyike azoknak, akik precíziós rakétákat segítettek fejleszteni a Hezbollahnak.

Az elemzés szerint három dolog történhetett:

  • meghalhatott egy külföldi bevetésen Libanonban vagy Szíriában
  • megölhették Iránon belül külföldi ügynökök vagy ellenzéki erők
  • megölhette maga a rezsim.

Iránban komoly külföldi akciókat hajtottak végre az utóbbi időben, de ezt nem szereti a rezsim beismerni, és ha így ölték meg Hejazit, nem fogják bevallani. Ha külföldön esett el, azt még annyira sem fogják beismerni, mint az első forgatókönyvet.

A harmadik lehetőség nem kizárt, hiszen Irán a múltban is leszámolt saját embereivel, pl. Saeed Emamival, de ez nem tűnik valószínűnek, mert Hejazi pozíciója erős volt, továbbá kérdéses, hogy Hemmat honnan tudna az esetről, mely nyilván csak titkos akció lehetett.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Irán és Izrael „csöndes háborúja”

Irán regionális hatalomra törne, ám Izrael ezt megakadályozná. Nyílt összeütközést nem akarnak, de meddig lehet elkerülni? Hajdú Tímea írása.