Biden várhatóan népirtásnak fogja elismerni az örmények elleni mészárlást

Joe Biden amerikai elnök várhatóan hivatalosan is népirtásnak fogja elismerni az örményeknek az Oszmán Birodalom által az első világháború idején elkövetett mészárlását – közölték szerdán források, ami valószínűleg feldühíti Törökországot, és tovább feszíti a két NATO-szövetséges ország között már amúgy is megromlott kapcsolatokat — írja a Ynetnews.

A lépés nagyrészt szimbolikus lenne, de szakítást jelentene a Fehér Ház évtizedek óta gondosan megválogatott nyelvezetével, és egy olyan időszakban kerülne rá sor, amikor Ankara és Washington már így is számos kérdésben szemben áll egymással.

Biden valószínűleg használni fogja a „népirtás” szót annak az április 24-i nyilatkozatnak a részeként, amelyen világszerte megemlékeznek az áldozatokról – mondta két, az ügyet ismerő forrás, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az elnök még mindig dönthet úgy is, hogy nem teszi ezt meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

105 éve történt az örmény népirtás

1915 április 24-én vérszomjas török halálbrigádok indultak, hogy mintegy másfél millió férfit, nőt és gyermeket irgalom és sajnálkozás nélkül irtsanak ki politikai okokból.