Az ISIS kivégzett egy egyiptomi kopt keresztény férfit

A terrorszervezet megfenyegette Egyiptom 10 milliós keresztény közösségét. 

A múlt héten feltöltött videó tanúsága szerint az iszlamista szervezet Sínai-félszigeten aktív ága kivégzett egy kopt keresztény férfit és két beduint – számolt be a brit Daily Mail. 

Az Iszlám Államhoz köthető terrorszervezet állítása szerint a férfiit azért ölték meg, mert támogatta az egyiptomi vezetést, és azt üzeneték, hogy ugyanígy fog járni minden keresztény, aki az egyiptomi hadsereget támogatja. A két kivégzett beduin férfit a hadsereg elleni harcok során fogták el.

Nabil Habashi Salama kopt keresztény férfit Bir Al-Abedben a nyílt utcán rabolták el a dzsihadisták.

A kopt egyház megerősítette a férfi személyazonosságát, és elmondták, hogy Salama azért tartózkodott a régióban, hogy segítse a terroristák által lerombolt templomok újjáépítését.

„A halála pillanatáig megtartotta a hitet” – nyilatkozta a koptok szóvivője.

Egyiptom már 2011 óta küzd a Sínai-félsziget terrorcsoportjaival. Az ISIS eleinte elsősorban az egyiptomi hadsereget célozta, de több támadást is elkövettek keresztény célpontok ellen. A legsúlyosabb támadás 2017 húsvét vasárnapján történt, amely során két öngyilkos robbantó ötven embert ölt meg  Alexandriában és Tantában található templomokban.

Bár Szíriában és Irakban visszaszorult az Iszlám Állam, a Sínain valamint Afrikában is több helyen újra feléledt a szervezet.

Afrikában éledt újra az Iszlám Állam

A Száhel-övezet országai radikális csoportok melegágyaivá váltak, ahol az Iszlám Állam és az al-Kaida helyi szervezetei nem csak a helyi erőkkel, hanem egymással is háborúznak. Hajdú Tímea elemzése.