A magyar BLM nem értette a szivárványszínű BLM szobrot

Egy hazánkban élő fekete BLM-támogató nem érti, miért kellett a szobor, bár szerinte is van rasszizmus Magyarországon.

Mint lapunk is megírta, a hónap elején egy neonáci csoport tagjai összetörték és ledöntötték a BLM-mozgalomnak emléket állító szobrot a Ferencvárosban. A videót a Légió Hungária nevű szervezet osztotta meg a közösségi oldalán.

Magyarországon nincsen hivatalosan BLM-mozgalom, a támogatók különböző online csoportokban szerveződnek, híreket osztanak meg. Lapunk megkereste a magyar BLM online szerveződő több vezetőjét is, de sajnos sokan nem akartak nyilatkozni.

Yendi Hansu, egy afrikai diák, aki hazánkban tanul, és az egyik csoport online szervezésében vállal szerepet, mégis elmondta, hogy

a hazai BLM-aktivisták megosztottak voltak a Baranyi Krisztina által felállított szobor kapcsán.

A magyar aktivisták („fehér balosok”) Hansu szerint támogatták a szobrot, míg a fekete cserediákok nem értették, miért szivárványszínű, és mi szükség van rá Magyarországon.

„Vannak Magyarországon fekete diákok, főleg hallgatók, Afrikából. Hálásak vagyunk a csereprogramokért, de a rasszizmus igenis gond minden európai országban, Magyarországon is. Engem is rángattak már meg a biciklimen, mikor boltba mentem”

– idézi fel az aktivista.

A szobrot viszont ő sem támogatta, mint ahogyan egy nyári, Deák téri eseményen is rosszul érezte magát, mert

szerinte főleg a romákról volt szó, nem pedig George Floydról.

Az aktivista elégedett az Egyesült Államokban nemrég született Chauvin ítélettel, és úgy gondolja, hogy Joe Biden be fogja gyógyítani a „faji sebeket Amerikában”. „Trump megosztotta a társadalmat, itt az ideje, hogy valaki végre félretegye az előítéleteket” – mondta.

Hansut kérdeztük az ellenzéki összefogásról is, erről azonban külföldiként még nem hallott, de megígérte, hogy utánanéz annak, tényleg összefogott-e a baloldal a Jobbikkal.

„Ha ez igaz, akkor össze vagyok zavarodva, mert tudom, hogy a Jobbik a szélsőjobboldal pártja”

– mondta az aktivista.

Összetörték és ledöntötték a ferencvárosi BLM-szobrot

A szobrot tegnap állították fel, de szélsőjobboldali aktivisták már le is döntötték.

Címlapképünk illusztráció.