Zsidótemetőt rongáltak meg Belfastban

Az észak-írországi Belfastban nemrég tíz zsidó sírkövet rongáltak meg. A rendőrség gyűlölet-bűncselekményként vizsgálja az esetet. Az incidens a városban a közelmúltban lezajlott erőszakhullám közepette történt — írja a Jerusalem Online.

„A városi temető, mint minden temető, az a hely, ahová a közösség tagjai azért jönnek, hogy leróják kegyeletüket”

— mondta az Irish Timesnak Róisín Brown, az észak-írországi rendőrség felügyelője.

„A sírok megrongálása a mások iránti tisztelet teljes hiányát mutatja, és jelentős hatással lesz a zsidó közösségen belüli egyénekre és családokra”.

A Community Security Trust, az Egyesült Királyságban élő zsidó közösség biztonsági szerve közölte, hogy együttműködik a helyi rendőrséggel az elkövetők felkutatása érdekében.

Az 1869-ben megnyitott belfasti városi temető zsidó részlege volt a város első zsidótemetője a Jewish Communities & Records-UK honlap szerint. Az utolsó zsidó temetésre 1964-ben került sor.

Belfast zsidó közösségének története a tizenkilencedik század közepére nyúlik vissza. 1948-ban 1800 tagja volt, de ma – becslések szerint – kevesebb, mint 300 zsidó él ott. Chaim Herzog, Izrael elnöke 1983 és 1993 között, a város egyik leghíresebb őshonos zsidó közéleti személyisége volt.

„Cionista szörnyekről” írt posztot egy ír újságírónő

Kitty Holland, a Dublinban megjelenő Irish Times munkatársa bocsánatkérésre kényszerült.