Varsóban a holokauszt borzalmait dokumentáló titkos archívum emlékművét avatták fel

A tervek szerint a varsói zsidó temetőben egy emlékművel is tisztelegnek az Oneg Shabbat csoport előtt – írja a The Jerusalem Post.

Történészek, újságírók, írók és társadalmi aktivisták egy Emanuel Ringelblum vezette, Oneg Shabbat néven ismert csoportja összegyűjtötte a gettóban uralkodó borzalmas körülményeket dokumentáló anyagokat – a jelentéseket és naplókat, plakátokat, rajzokat, sőt még az édességek csomagolópapírjait is -, és a föld alá rejtette fémdobozokban és tejeskannákban. A dokumentumok nagy részét megtalálták.

A Nowolipki utca 28. szám alatti, Łukasz Mieszkowski és Marcin Urbanek által tervezett emlékmű középpontjában egy átlátszó kocka áll, amely egy archív dokumentum másolatát tartalmazza.

A világjárvány miatt nem szerveztek hivatalos ünnepséget. A projektben részt vevő csoportok – köztük a Stacja Muranow Egyesület, amely a varsói gettó történetéről oktatja a helyieket, és a városi Zsidó Történeti Intézet Egyesülete, amely a Ringelblum-archívum kutatásával foglalkozik – azonban egy nyolcperces videót tett közzé róla a YouTube-on.

„Ez fontos Lengyelország számára, fontos a varsóiak számára, és fontos az egész zsidó közösség számára, bárhol is legyen” – mondta Piotr Wiślicki, a Zsidó Történeti Intézet Egyesületének elnöke.

„A megemlékezés építése során régi tárgyi emlékeket fedeztünk fel a varsói gettó idejéből. Ezeket a Zsidó Történeti Intézetben egy speciális vitrinben helyezzük majd el.”

Nem sokkal azután, hogy a nácik 1939-ben megszállták Lengyelországot, közel 500 000 zsidót kényszerítettek arra, hogy egészségtelen szállásokon éljen a varsói gettó néven ismertté vált területen. A legtöbbjüket meggyilkolták, vagy éhen, illetve betegségben haltak meg.

A tervek szerint a varsói zsidó temetőben egy emlékművel is tisztelegnek az Oneg Shabbat csoport előtt.

Boldoggá avathatják a zsidókat mentő mártír lengyel családot

A lebukott embermentőket a németek a gyerekeik szeme láttára tarkón lőtték, majd a hat gyermeket is kivégezték.