Netanjahu nem próbálkozik tovább a kormányalakítással

Benjamin Netanjahu feladta, hogy olyan kormány megalakításán dolgozzon, melyet kívülről támogatna az iszlamista Ráám párt. Szakértők szerint azonban Netanjahu úgy véli, lehet olyan megoldás, aminek köszönhetően a május 4-i határidőre megoldódhat a patthelyzet — írja a The Jerusalem Post.

Netanjahu szerint ugyanis ha a miniszterelnököt közvetlenül választanák, és ezt az elképzelést a Naftali Bennett által vezetett Jáminá is támogatná, úgy megtarthatná pozícióját és lenne működőképes kormánya az országnak.

„Nincs szükség a Ráámra” – mondta Netanjahu, „van más módja is a kormányalakításnak”.

Arra a kérdésre, hogy Netanjahu elítéli-e Bezalel Szmotrics, a Vallási Cionista Párt vezetője általi, a Ráám párt elleni kirohanásokat, Netanjahu nem nyilatkozott, ez pedig feldühítette a Ráám párt képviselőit.

„Netanjahu ismeri a címünket, ha kormányt akar alakítani”

– mondta a Ráám párt képviselője Szaid Alharomi a The Jerusalem Postnak.

Arra a kérdésre, hogy mi volna, ha egy másik magas rangú Likud-képviselő, például Jariv Levin házelnök alakítana vele kormányt rotációban, Netanjahu azt mondta, hogy ez „tiszteletlenség lenne egymillió szavazóval szemben, akik szerint a Likudot Netanjahu vezeti.”

Netanjahu párttársai szerint Naftali Bennett, amint lejár Netanjahu kormányalakítási mandátuma, a legnagyobb ellenzéki párt, a Jes Átid vezetőjével, Jáir Lapiddal áll majd össze.

Netanjahu azzal vádolta Bennettet, hogy akadályozta a jobboldali kormány megalakulását „személyes ambíciója miatt, hogy hét mandátummal miniszterelnök legyen”.

„A Jáminá jobboldali kormányt akart, de alig több mint két év alatt egy ötödik választás megtartása nem lehet opció”

– mondta Ayelet Shaked, a Jáminá frakcióvezetője.

Netanjahu kedden Szmotrics-csal találkozott azt sürgetve, hogy támogassa a Sász párt által benyújtott javaslatot, hogy a miniszterelnököt közvetlenül válasszák. Jáir Lapid elítélte Netanjahu közvetlen választásokra való felhívását.

Lapidot kedden a Netanyahu-ellenes táboron belül is bírálták, amiért nem kötött megállapodást Bennettel, holott a két pártvezető politikai céljai igencsak különböznek.

Netanjahu fontos szavazást bukott el, sokak szerint nem fog tudni kormányt alakítani

Manszúr Abbász ellenszavazata után Miki Zohár kijelentette, Benjamin Netanjahu emelt fővel fogja vezetni az ellenzéket a Kneszetben