Az afgán kormányerők számos tagja vesztette életét tálibok támadásaiban

Az afgán kormányerők legalább 12 tagja vesztette életét radikális iszlamista tálib lázadók támadásaiban – közölték kedden tisztségviselők.

Legalább nyolc rendőr lelte halálát, további kettő megsebesült a tálibok támadásában egy ellenőrzőpont ellen az északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány egyik körzetében – mondta egy tartományi tanácsos.

A nyugat-afganisztáni Herát tartományban a biztonsági erők legalább két tagja vesztette életét, további 15 megsérült, miután egy öngyilkos merénylő működésbe hozott egy robbanószerrel megpakolt járművet egy rendőrőrsnél Gurián körzetében – közölték tisztségviselők.

A tartományi kormány közleménye szerint a sebesültek között egy tucat civil van, köztük gyerekek.

A robbanás következtében négy lakóház megsemmisült, további számos házban pedig károk keletkeztek.

A rendőrség szerint a fővárosban, Kabulban ismeretlen fegyveresek agyonlőttek egy rendőrt, valamint sofőrjét.

A tálibok az ellenőrzőpont ellen végrehajtott támadásért és az autóba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletért vállalták a felelősséget, kormánytisztviselők azonban a fővárosi támadásért is őket tették felelőssé.

Afganisztánban továbbra is háború dúl a kormányerők és a tálibok között, dacára annak, hogy a felek béketárgyalásokat folytatnak.

A tálibok a múlt héten a külföldi csapatok azonnali kivonását követelték azután, hogy a januárban hivatalba lépett Joe Biden amerikai elnök bejelentette: az amerikai csapatok szeptember 11-ig vonulnak ki Afganisztánból. A tálibok és az előző amerikai kormány közötti egyezmény értelmében Washington ugyanis korábban azt vállalta, hogy május 1-jéig kivonja összes katonáját a dél-ázsiai országból.

A tálibok ezt megelőzően már közölték: ismét támadásokat fognak végrehajtani az amerikai és nemzetközi katonák ellen, amennyiben Washington nem vonja ki csapatait az országból május 1-jéig. Elmondták továbbá azt is, hogy nem vesznek részt semmilyen nemzetközi békekonferencián, amíg nem véglegesítik a csapatkivonást.

Szakértők szerint félő, hogy ismét pusztító polgárháború tör ki Afganisztánban, ha a feleknek nem sikerül politikai megállapodást kötniük.

Kabul részt vesz az Oroszországban és Törökországban tervezett csúcstalálkozókon

Az oroszországi diplomáciai lépés egybeesik az afganisztáni békefolyamat felgyorsítására irányuló amerikai erőfeszítésekkel az amerikai csapatok esetleges május 1-i kivonása előtt.