Kilencszeresére nőtt a mexikói-amerikai határra érkező kiskorú bevándorlók száma

Kilencszeresére – 380-ról 3500-ra – nőtt az év eleje óta a Mexikón keresztül az Egyesült Államokba igyekvő kiskorú illegális migránsok száma – figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF, amely szerint a túlzsúfoltak a mexikói befogadó központok.       „Megszakadt a szívem ilyen fiatal gyerekek, közöttük kisbabák szenvedését látva az Egyesült Államok mexikói határán” – idézte Jean Gough-t, az ENSZ Gyermekalapjának panamavárosi székhelyű latin-amerikai és karib-tengeri szervezete regionális igazgatóját a Le Figaro című francia konzervatív napilap hétfőn.

„Az általam meglátogatott menekültközpontok már most is túlzsúfoltak, és nem tudják fogadni az észak felé vándorló, növekvő számú gyermekeket, serdülőket és családokat” – tette hozzá Jean Gough a két ország határán tett ötnapos látogatása után.

Az UNICEF adatai szerint naponta átlagosan – az Egyesült Államokba tartó, illetve onnan visszatoloncolt – 275 kiskorú illegális migránst regisztrálnak a mexikói hatóságok.

Többségük Hondurasból, Guatemalából, Salvadorból és Mexikóból érkezik, ők alkotják az Egyesült Államok felé tartó migránsok legalább 30 százalékát, amely rekord aránynak számít.

Az UNICEF arra is figyelmeztetett hétfőn, hogy az embercsempészek „szemérmetlenül kihasználják” a bűnbandák erőszakcselekményei, a szegénység, a családi erőszak, az éghajlatváltozás hatásai és a koronavírus-világjárvány okozta munkanélküliség elől menekülni kívánó családok reménytelenségét.

Az UNICEF a mexikói Ciudad Juárez és Tijuana határvárosokban faggatta ki a migránsokat, s így derült fény az emberi jogok súlyos megsértésének eseteire is. A migránsok elmondták ugyanis, hogy zsarolások, szexuális visszaélések, emberrablások és emberkereskedelem áldozatai.

Az ENSZ Gyermekalapja a helyzet javítása érdekében újabb mexikói befogadó állomások létesítését javasolta, az illegális migráció megelőzése érdekében pedig felszólította Mexikót és Közép-Amerika országait, hogy jobbítsanak a legszegényebb közösségek életkörülményein.

A republikánusok erősödéséhez vezethet Biden migrációs politikája

A közvéleménykutatás szerint az emberek nem örülnek például annak, hogy az illegális bevándorlók hamarabb jutnak szociális szolgáltatásokhoz, mint az amerikai állampolgárok.