Biden megemeli a befogadható menekültek plafonját, de egyelőre valószínűleg nem a négyszeresére

Joe Biden amerikai elnök elkötelezett amellett, hogy megemelje az idén befogadható menekültek számának felső határértékét, de egyelőre nem valószínű, hogy az elődje által meghatározott, történelmileg legalacsonyabb 15 ezres plafont a korábban ígért szintre, hatvenezer fölé emeljék – derült ki amerikai kormánytagok vasárnapi nyilatkozataiból az MTI szerint.

A demokrata párti Biden pénteken írt alá elnöki rendeletet, miszerint nem emeli meg a republikánus párti elődje, Donald Trump által 15 ezer főben megszabott menekültbefogadási kvótát a 2021-es pénzügyi évre. Ezzel menekültügyi szervezetek és demokrata képviselők körében is felháborodást váltott ki.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC televízió vasárnap sugárzott, This Week című műsorában arról beszélt, hogy Biden a következő hetekben felül fogja vizsgálni a menekültplafont, de „nagyon nehéz lesz ebben a költségvetési évben elérni a 62 ezres célt”.

„Teljes mértékben kitart amellett, hogy Amerika nemcsak befogadó a menekültekkel szemben, hanem, hogy a plafont is megemeljük. Elkötelezett emellett, és ennek megfelelően cselekedni is fog” – ezt már Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója mondta a Fox News hírtelevíziónak.

A pénteki döntést követő bírálatok után a Fehér Ház közleményt adott, amelyben jelezték, hogy az elnök május 15-ig döntést hoz a plafon megemeléséről.

Donald Trump a bevándorlást akarta korlátozni azzal, hogy az Egyesült Államok által befogadható menekültek számát minden korábbinál alacsonyabb szinten határozta meg. Biden pénteki döntését pedig arculcsapásként értékelték mindazok, akik abban bíztak, hogy a demokrata párti politikus eltörli elődje bevándorlást korlátozó intézkedéseit.

A menekültbefogadási plafon az amerikai menekültügyi rendszernek pusztán az egyik eleme, és a plafon azokra vonatkozik, akik menedékkérelmük ellenőrzése alatt is külföldön vannak, és már elismert menekültként érkeznek az országba. Az Egyesült Államok területére lépő és ott menedékkérelmet benyújtó emberekre ez a plafon nem vonatkozik. A Reuters hírügynökség szerint Biden épp azért óvakodott a lazítástól, mert visszatetszést kelthetett volna az is, ha éppen olyankor enyhít a menekültbefogadási korlátokon, amikor az ország déli határához egyre több menedékkérő érkezik.

42 millió ember indulna el az Egyesült Államokba Latin-Amerikából és a karibi térségből

Nem meglepő módon Bidenék a Trump kormányt hibáztatják. Csakhogy pont Bidenék intézkedései miatt indulnak meg a tömegek.