Szmotrics nem venne részt egy arab lista által támogatott Bennett-Lapid koalícióban

Viszont egy ilyen formációt részesítene előnyben.

A félidőhöz közelítő Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette koalíciós tárgyalások eddig nem hoztak jelentős áttörést. Naftali Bennett bár könnyű szívvel megígérte, hogy támogatja a legújabb jobboldali kabinet tervét, összeségében a miniszterelnök eddig nem rendelkezik kormányalakításra elegendő támogató mandátummal – írja az Új Kelet online izraeli-zsidó hírportál.

A miniszterelnök körül a korábbi királycsináló címet egymagában birtokló Avigdor Liberman (Jiszrael Bejtenu) helyett immár többen is a kormányalakítást befolyásoló kulcspozícióba kerültek, mint például Naftali Bennett – ellenzéki Jamina, Gideon Szá’ár – ellenzéki Új remény, Bezalel Szmotrics – Netanjahu jobboldali blokk és az iszlamista Manszúr Abbász, aki viszont átigazolna Netanjahu jobboldali blokkjához.

A vallásos cionista frakció vezetője, Bezalel Szmotrics úgy tűnik, a vezető rabbik nyomása ellenére, változatlanul ellenáll az iszlamista pártvezér, Manszúr Abbász és mandátumainak bevonásába a Netanjahu kormányba, bármilyen külső támogatásról is legyen szó.

Ezért jobb híján, a hiányzó, legalább két mandátum pótlására ellenzéki dezertőrök bevonására lenne szükség, ami ezúttal korántsem működik olyan könnyen, mint a legutóbbi egységkormány alakítás során. Egy évvel ezelőtt és három választás után, a baloldali frakció támogatásával induló Orli-Lévy Abekaszisz könnyen beadta a derekát mindössze egy miniszteri tárcáért cserébe. A nagyobb falat Beni Ganz átcsábítása volt, amit első körben a Knesszet elnöki pozíció majd egy olyan egységkormány és rotációs miniszterelnöki megállapodás követett, amelynek Damoklész kardja jelenleg is ott lebeg a miniszterelnök esetleges sikertelen kormányalakítási kísérlete felett.

Négy választás után, a miniszterelnök úgy tűnik, a Ganz-féle rotáció ellenjegyzését újabb Bennett-féle rotációs megállapodással, Szá’ár visszahívását pedig először a júniustól megüresedő elnöki kinevezéssel, jelenleg pedig egy súlyosabb komplex csomag felajánlásával tervezi.

A 12-es csatorna szombat riportja szerint, Netanjahu Gideon Szá’árnak a miniszterelnök-helyettes, valamint Ze’ev Elkinnek a Kneszet elnöki pozíciót fogja felajánlani számos más miniszteri tárcával fűszerezve.

A felajánlás előtt, múlt hét pénteken a miniszterelnök felszólította Szá’árt, hogy csatlakozzon koalíciójához, biztosítva arról, hogy a Likudban tárt karokkal fogadják egy stabil jobboldali kormány megalakítása érdekében – olvasható az Új Kelet elemzésében.

Az évekig tartó mellőzött szerepe és a Likudból való kiválása után árulóként kezelt Gideon Szá’ár állítólag szkeptikusan reagált a tárt karokkal ajánlatra, mondván, azelőtt kell kinyitnod, mielőtt valakit megfojtanál.

Az ellenzéki „változásblokk” oldaláról Jáir Lapid (Jes Atid) szombat este Beni Ganz-cal (Kék és fehér) tárgyalt egy alternatív koalíció megalakításának módját keresve.

Miközben a Jes Atid frakció megerősítette, hogy Lapid vasárnap nyilvános beszédet tervez főműsoridőben a „széles egységkormány” érdekében tett erőfeszítések ismertetésével kapcsolatban, amelyek abban az esetben realizálhatóak, amennyiben a miniszterelnök valóban nem tud a kijelölt határidőig (május 5) kormányt alakítani – írja az Új Kelet.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Netanjahu üzent a hajthatatlan Szaárnak: „Gyere haza!”

A miniszterelnök szerint nem szabad megengedni, hogy baloldali koalíciós kormány alakuljon Izraelben.