Irán és Szaúd-Arábia közvetlenül tárgyalt a feszültség csökkentése érdekében

Közvetlen megbeszéléseket kezdett egymással Irán és Szaúd-Arábia a közel-keleti térségben uralkodó feszültségek csökkentése érdekében – közölte vasárnap egy iráni illetékes.

Az első tárgyalást Irakban tartották, de áttörést nem sikerült elérni – tudatta egy iráni tisztviselő és egy forrás az egyik térségbeli országból. A forrás szerint a megbeszélés fókuszában a jemeni konfliktus volt, amely gyakorlatilag helyettesítő háború, miután Irán a hivatalos jemeni kormány elüldöző síita húszi felkelőket támogatja, Rijád pedig a kormány oldalán avatkozott be a konfliktusba 2015-ben.

Az iráni illetékes elmondta, hogy a tárgyaláson alacsonyabb rangú tisztviselők vettek részt, és a megbeszélések célja az volt, hogy felmérjék, van-e mód a térségbeli feszültségek mérséklésére.

A tárgyalásokat Irak kezdeményezte, és Libanonról is szó esett, ahol Irán az ugyancsak síita Hezbollahot támogatja. A Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő arab országban hatalmi vákuum alakult ki, Libanon emellett súlyos gazdasági válsággal is küzd.

A találkozóról elsőként beszámoló Financial Times című brit napilapnak egy szaúdi illetékes tagadta, hogy bármilyen tárgyalásokat folytatnának Teheránnal.

Szaúd-Arábia 2016-ban megszakította kapcsolatait Iránnal, miután tüntetők megrohanták az ország teheráni nagykövetségét azt követően, hogy Szaúd-Arábiában kivégezték az ottani síita kisebbség egyik vezéralakját. Egy nyugati diplomata a Reuters hírügynökségnek azt mondta: az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is tájékoztatták a megbeszélésekről, de annak eredményét nem ismerik.

Az Egyesült Államok közvetett módon vesz részt az Iránnal a síita ország atomprogramjáról Bécsben folyó tárgyalásokon, miután Donald Trump előző elnök egyoldalúan kiléptette országát az iráni atomprogramról kötött hathatalmi megállapodásból.

Rijád a múlt héten úgy foglalt állást, hogy a 2015-ösnél szigorúbb előírásokat tartalmazó megállapodásra lenne szükség, és az öböl-országokat is be kellene vonni a tárgyalásokba. A térség országait nyugtalanítja Irán regionális befolyása és ballisztikusrakéta-programja, amelyet a 2015-ös megállapodás csak részben szabályoz, mert csak azt tiltja, hogy Irán bármilyen tevékenységet folytasson nukleáris töltet célba juttatására alkalmas eszközökkel. Teherán váltig állítja, hogy ballisztikus rakétái nem ilyenek.

NAÜ: Irán valóban megkezdte a 60 százalékosra dúsított urán előállítását

Natanzban, ahol a 2015-ös többhatalmi atomalku értelmében az iszlám köztársaság csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathatna legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást.