Ez történt sábát alatt

Válaszcsapás Gázának és haladó iráni atomprogram, indiai mutáns Izraelben és tízezrek a Templom-hegyen. Mivel lapunk csupán előre időzített cikkeket közöl sábát alatt, az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt 24 óra főbb világpolitikai híreit.

Iráni atomprogram – Haladás tapasztalható a bécsi tárgyalásokon

Körvonalazódik egy új közös álláspont, és nincs nézeteltérés azzal kapcsolatban, hogy mi a tárgyalás végcélja – jelentette ki szombaton Abbász Aragcsi, Irán főtárgyalója az iszlám köztársaság atomprogramjáról folytatott bécsi tárgyalásokon az MTI szerint.

„Ennek ellenére nehéz út áll előttünk és sok még jelentős nézetkülönbség” – tette hozzá az iráni diplomata az iráni állami médiának nyilatkozva.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a többi résztvevő is haladásról számolt be. Az egyik részről francia-brit-német-kínai-orosz, a másikról iráni tárgyalások célja annak meghatározása, hogy Teherán és az Egyesült Államok hogyan tudnak kölcsönösen visszatérni az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodáshoz, melynek értelmében a nemzetközi közösség feloldotta az Iránnal szemben kivetett szankciók jelentős részét, amiért cserébe Irán határozott időre korlátozta nukleáris tevékenységét. Az Egyesült Államok Donald Trump előző elnök döntésével 2018-ban egyoldalúan kilépett az egyezségből, és visszaállította az Iránnal szembeni szankciókat.

„Intenzív megbeszéléseket követően sikerült haladást elérni egy egyáltalán nem könnyű feladat megoldása érdekében” – tudatta a megbeszéléséken elnöklő Enrique Mora, aki az Európai Uniót képviseli a megbeszéléseken. Irán nem volt hajlandó elfogadni amerikai küldöttség részvételét, akik így egy közeli szállodában várakoznak, ahol rendszeresen egyeztetnek a tárgyalásokat vezető uniós diplomatákkal.

Mihail Uljanov orosz nagykövet is arról számolt be, hogy haladás történt, amit a felek elégedetten nyugtáztak, és mindenki abban érdekelt, hogy minél előbb sikerüljön megoldást találni.

Vang Csün kínai nagykövet a találkozó után szintén arról beszélt, hogy a felek megegyeztek, felgyorsítják a tárgyalásokat, és olyan lényegi kérdésekről kezdenek beszélni, mint a szankciók feloldásának lehetősége.

A tárgyalásokat bonyolítja, hogy Irán pénteken a megállapodással szembemenve 60 százalékos tisztaságú uránt állított elő, saját állítása szerint válaszul arra a szabotázsakcióra, amelyet a napokban követtek el a natanzi urándúsító ellen, és amelyért Teherán Izraelt teszi felelőssé.

Teherán megnevezte a natanzi robbantás egy gyanúsítottját

Irán megnevezte szombaton a natanzi nukleáris létesítményben hat nappal ezelőtt történt robbantás egy gyanúsítottját, akiről úgy tudják, hogy még a robbanás előtt elmenekült az országból – írja az MTI.

Irán közlése szerint a robbantás megrongált urándúsító centrifugákat, de egyelőre nem világos, hogy mekkora a kár. Irán először azt közölte, hogy áramszünet volt a létesítményben, csak később árulta el, hogy robbanás történt.

Az állami tévé közlése szerint a gyanúsított egy bizonyos, 43 éves Reza Karimi, aki a Teheránhoz közeli Kásán városában született. Bemutatták a férfi igazolványképét. Arról nem szólt a jelentés, hogy Kariminek mi köze volt az egyik legszigorúbban őrzött iráni létesítményhez, vagy ha nem volt köze, akkor miképpen juthatott be oda. Bemutattak egy dokumentumot arról, hogy az Interpol körözi a férfit. Eszerint Karimi számos országban járt életében. A lyoni központú nemzetközi rendőri szervezet honlapjának nyilvános részén azonban ez egyelőre nem látható, és a szervezet az AP hírügynökség érdeklődésére nem válaszolt.

Az iráni tévé szerint „meghozzák a megfelelő intézkedéseket” annak érdekében, hogy Karimit jogi eszközök révén visszavigyék Iránba. A tudósításban bemutattak natanzi urándúsító centrifugákat egy szalaggal elzárt területen.

Irán mindeddig Izraelt vádolta a robbantás elkövetésével.

A szabotázsakció fokozta a feszültséget Irán körül, noha az enélkül sem volt kicsi. Éppen folynak a tárgyalások a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi székhelyén arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is térjen vissza a hathatalmi megállapodáshoz, amelyből Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott korlátozásokat. Ráadásul közben a héten bejelentette, hogy az eddigi legmagasabb szintre fogja dúsítani az uránt, válaszul a natanzi támadásra, továbbá ezer korszerűbb centrifugát helyez üzembe.

Regionális együttműködési tervben állapodott meg Izrael, Görögország, Ciprus és az arab emírségek

Regionális együttműködési tervben állapodtak meg Izrael, Görögország és Ciprus külügyminiszterei, valamint az Egyesült Arab Emírségek egyik vezető külügyi képviselője pénteki ciprusi tanácskozásukon – írja az MTI.

A Páfosz városában rendezett találkozó után Níkosz Déndiasz görög, Níkosz Hrisztodulidesz ciprusi, Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter ésaz emírséget képviselő Anvar Gargas külügyi államminiszter úgy nyilatkozott, hogy a most elhatározott szorosabb együttműködés célja a stabilitás és a fejlődés fokozása szélesebb regionális összefüggésben is.

„Meg akarjuk változtatni a Közel-Keletet” – hangsúlyozta Askenázi a ciprusi RIK közszolgálati televíziónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy néhány hónappal korábban egy, a mostanihoz fogható találkozó még elképzelhetetlen lett volna.

Izrael ugyanis csak tavaly vette fel a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Arab Emírségekkel.

A négy ország egyebek között energetikai, egészségügyi, válságkezelési és terrorellenes együttműködésre törekszik. A tárgyalók hangsúlyozták, hogy ez az összefogás nem irányul a térség egyetlen országa ellen sem. Hrisztodulidesz pedig azt is megjegyezte, hogy a környező államok csatlakozását szívesen várják együttműködésükhöz.

Az ellenzéki blokk azt akarja, hogy Bennett kapja a kormányalakítás mandátumát, ha Netanjahu kudarcot vall

Ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem tud kormányt alakítani, az ellenzéki pártok “változásblokkja” megpróbálja meggyőzni Reuven Rivlin elnököt, hogy adja a mandátumot a Jamina vezetőjének, Naftali Bennettnek, jelentette a 13-as csatorna pénteken – írja az Ujkelet.live

A 13-as csatornának nyilatkozó források attól tartanak, hogy ha Rivlin nem ad esélyt az ellenzéknek, és visszaküldi a mandátumot a Kneszetnek, akkor lehetetlenné válik, hogy megállapodás szülessen.

Izraelben megjelent a koronavírus indiai variánsa

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium pénteken közölte, hogy hét izraelinél, akik nem voltak beoltva és nem rég tértek haza külföldről, azonosították a koronavírus indiai változatát – írja az Ujkelet.live.

A variánst a betegektől vett minták genomszekvenálásával azonosították.

Egyelőre nem világos, hogy a vakcinák védenek-e ezen új törzs ellen.

Az izraeli légierő megtorló támadásokat hajtott végre a Gázai övezetben

Az Izraeli Védelmi Erők vadászgépei és drónjai a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet pozícióit támadták a tengerparti enklávé területén, órákkal azt követően, hogy palesztin terroristák rakétát lőttek ki Izraelre – írja az Ujkelet.live.

Tízezrek imádkoztak Ramadán első péntekjén a Templom-hegyen

Mintegy hetvenezer muszlim imádkozott Ramadán hónap első péntekjén Jeruzsálemben a Templom-hegyen, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató – írja az Ujkelet.live.

Ez történt sábát alatt

Éhínség Észak-Koreában és fenyegetett Ausztria, dúsító Irán és reformáló Biden.

Címlapképünk illusztráció.