Hank Azaria bocsánatot kért a Simpson család indiai Apujáért

A zsidó származású színész úgy érzi bocsánatkéréssel tartozik minden egyes indiainak, aki Amerikában él. 

A színész úgy érzi hozzájárult az Egyesült Államok rendszerszintű rasszizmusához azzal, hogy a hangját adta a Simpson család Apu Nahasapeemapetilon nevű karakterének – írja a Jerusalem Online. 

Sokan szeretik a gyakran dalra fakadó vegyesbolt tulajdonos karakterét, mások sértőnek tartják. A botrány 2018-ban kezdődött, mikor Hari Kondabulu amerikai-indiai komikus egy mérges videóban kifejtette, hogy a szatirikus sorozat mellékszereplője rasszista sztereotípiákra épít.

Hank Azaria szerint 1990-ben kezdte megformálni a karaktert és tavaly februárban jelentette be, hogy többet nem adja a hangját Apuhoz.

„Kicsit úgy érzem, hogy oda kellene mennem minden egyes indiaihoz és bocsánatot kell kérnem tőlük, néha ha feljön a téma ezt meg is teszem”

– mondta Azaria egy podcastben.

A színész beszámolt egy esetről, mikor a fia egyik iskolatársa, aki ugyan soha nem látta sorozatot, de elmondta neki, hogy a karakter egy rasszista gúnynév lett. Azaria szerint hiába voltak jók a szándékaik, felelős a „negatív következményekért.”

A BBC több prominens indiai származású professzort megkérdezett a karakterről, akik elismerték, hogy Apu sztereotípiákra épül, de szerintük az indiai komikusok is hasonló sztereotípiákat használnak. A legtöbb megkérdezett azt nyilatkozta, hogy viccesnek találják a karaktert, ami ráadásul egyike a kevés szerethető szereplőnek a sorozatban.

Egy indiai újság szerkesztője a következőt mondta a BBC-nek:

„Kedvelem Aput, sőt szeretem. Informatikából doktorija van, szereti a boltját, Springfield megbecsült polgára, imádja a nőket és a krikettet és nagyon vicces” – mondta Sidharth Bhatia.

Apu legjobb jelenetei:

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.