Menetelés Izraelbe: Hogyan hatott az Élet Menete az alijázásra?

1988 óta – a 2020-as és a 2021-es világjárvány éveitől eltekintve – az Élet Menete résztvevőinek tízezrei a Holokauszt Emléknapján 3,2 kilométeres utat tettek meg Auschwitztól Birkenauba, emlékezve azokra, akik elpusztultak a holokausztban. Sokak számára a vasúti síneken tett séta nemcsak emlékezésként szolgált a meggyilkoltakra, hanem arra is ösztönözte őket, hogy új utat találjanak életükben, és alijázzanak — írja The Jerusalem Post.

Megalapítása óta közel 300 ezer résztvevője volt az Élet Menetének, közülünk sokan Izraelt választották otthonukká, az izraeli hadseregben szolgáltak és integrálódtak az izraeli társadalomba.

A virtuális Élet Menete online eseményét, mely az „Üdvözlet Izrael 73. születésnapjára” címet kapta,  a Függetlenség Napján izraeli idő szerint 20:00 és 01:00 óra között közvetítik a Keren Kayemeth LeIsrael (Izraeli Nemzeti Alap) támogatásával, benne több alijázott öregdiákkal készített interjú látható, melyekben az Élet Menetének résztvevői elmagyarázzák, hogy a Menet hogyan befolyásolta döntésüket abban, hogy Izraelt válasszák otthonuknak.

„Az Élet Menete katalizátorként szolgált számomra, hogy Izraelbe akarjak jönni” – mondja Hallie Goldstein, aki részt vett a 2014. évi Menetben valamint az Élet Menete Feltörekvő Vezetők egységében 2019-ben.

A Menet után a résztvevők Izraelbe repülnek, körbejárnak a országban, és örömteli és ünnepi felvonuláson vesznek részt Jeruzsálem utcáin az óváros nyugati faláig. „A holokauszt lengyelországi tanulmányozása és a Függetlenség Napjára Izraelbe érkezésem között szoros kapcsolat van.”

Goldstein, aki a virtuális Menet „Üdvözlet Izrael 73. születésnapjára” online ünnepségének egyik házigazdája, 2019-ben San Franciscoból alijázott és most Tel Avivban él, ahol pszichológiát tanul és egy high-tech mentális egészséggel foglalkozó startupnál dolgozik.

Captain A., az Élet Menetének egy másik alumnusa, akit meginterjúvoltak az adásban, Los Angelesben nőtt fel, és vett részt a Menetben, még a középiskola utolsó évében, 2008-ban. Ebben az évben alijázott, és mindig arról álmodozott, hogy pilóta lesz az izraeli légierőben. Az IDF pilótájaként nem lehet valódi nevét elárulni, sem az arcát megmutatni, de egyértelműen kifejezte érzelmeit Izrael iránt, hogy vendégül láthatja Hallie-t. „

Vannak ilyen pillanatok, amikor lehetőséged van visszatekinteni mindarra, amit elértél. Nagyszerű érzés, hogy megvalósíthatom álmaimat és céljaimat, és megvédhetem Izrael Államot. ”

Dr. Tracy Farber, a dél-afrikai Johannesburgból érkezett pszichológus is részt vett az Élet Menetében 2012-ben. Farber, aki doktori címet szerzett a holokauszt idős túlélőkre gyakorolt hosszú távú hatásairól, Auschwitz elhagyása utáni érzéseikkel foglalkozik. „Azt hiszem, nagyon nehéz elhagyni Auschwitzot szomorúság és remény nélkül” – mondja.

„Azt gondolom, ezek együtt járnak. Emlékszünk a szomorúságra és a traumára, mert ez a részünkké vált. De ha arra gondolok, hogy mit tettek ezek az emberek Izrael felépítése és túlélése érdekében, ellenálló képességük óriási reményt ad nekünk” – fogalmazott Farber, aki 2019-ben alijázott.

Dr. Luisa Peress Szlovéniában született 1933-ban, ott is nőtt fel 1993-ban. Két évig tanult Olaszországban, és 2012-ben Londonba költözött, hogy orvostudományt tanuljon. 2014-ben részt vett az Élet Menetében, és 2018-ban Londonból alijázott. Jelenleg a beersevai Soroka Orvosi Központ Radiológiai Osztályának orvosi rezidense. Peress számára az Élet Menete megerősítette a cionizmusba vetett hitét.

„Ez megerősítette azt a meggyőződést, amely már bennem volt, hogy Európa bizonyos értelemben népünk számára múlt, Izrael pedig a jelenünk és a jövőnk.”

Dr. Peress mosolyogva azt mondja, hogy bár Izraelben az élet olykor kissé kaotikus – „néha úgy érzem, hogy parti és felfordulás van minden nap, egész nap” – boldog, hogy Izraelben él. „Megtaláltam a helyemet, és itt szeretnék maradni.”

Rivlin az izraeli függetlenség napján: „Nemzetünk folyamatosan növekszik és egyre erősebbé válik”

Izrael állam elnöke a diaszpóra zsidóságának is üzent.