Lemondott az auschwitzi emlékhely bizottságának zsidó tagja a volt miniszterelnök kinevezése miatt

Stanisław Krajewski „politizálásra” való hivatkozással lépett ki az Auschwitz Nemzetközi Tanácsból Beata Szydlo volt miniszterelnök kinevezése miatt — írja az Arutz7.

Beata Szydlo kinevezését Piotr Gliński kulturális miniszter, a Jog és Igazságosság párt tagja jelentette be kedden. Szydlo 2017-ig közel két évig volt Lengyelország miniszterelnöke.

„A kinevezést a tanács átpolitizálásaként értelmezem” – írta Krajewski filozófus, a lengyel hitközség egykori vezetője a Glińskinek írt levelében, hozzátéve, hogy „Ilyen helyzetben nem látok lehetőséget arra, hogy folytassam munkámat a bizottságban.”

2019-ben a Jog és Igazságosság párt egy sokat vitatott törvényt fogadott el, amely szerint tilos olyat állítani, hogy a lengyeleknek vagy Lengyelországnak köze lett volna a holokauszthoz.

Az auschwitzi állami múzeum nagyrészt kimaradt a törvényt övező vitából, és nemzetközi szinten is megőrizte státusát, mint a holokauszt emlékének megőrzése és a történelmi kutatás egyik legfontosabb helye.

Ugyanakkor korábban már felmerült az átpolitizálás vádja a múzeummal szemben, például amikor 2015-ben, a haláltábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett nemzetközi eseményre nem hívták meg Vladimir Putyin orosz elnököt azt sejtetve, mintha nem pont a Vörös Hadseregnek lett volna köszönhető az tábor felszabadítása.

Miért vitatkoznak a zsidók és a lengyelek még mindig a holokausztról?

Ha Auschwitzról, mint „lengyel haláltáborként” beszélünk, nem pedig a nácik által épített, a zsidók tömeges meggyilkolásának felgyorsítása érdekében épített létesítményről, az ugyanúgy téves, mint azt állítani, hogy a 3 millió lengyel zsidót, maguk a lengyelek ölték meg.