Kitüntetést kapott a Pfizer vezére Jom Háácmáutkor

Albert Bourla üdvözli a Zsidó Állam és gyógyszercége közötti partnerséget: „Megmutatjuk, hogy tömeges oltással legyőzhetjük a COVID-19 járványt” — számol be a Times of Izrael.

Izrael tisztelettel adózott a nemzetközi gyógyszergyártó Pfizer vezérigazgatójának a Függetlenség Napja szerdai ünnepségén, megköszönve a partnerséget, amely segítette az országot a világ egyik legsikeresebb koronavírus elleni oltási kampányának lebonyolításában.

Izrael fő Függetlenség Napi ünnepségén Jeruzsálemben Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója rögzített videoüzenetet küldött az országos tévében: „Együtt demonstráljuk, hogy tömeges oltással legyőzhetjük a COVID-19 járványt és életeket menthetünk meg.”

Bourlát, a görög zsidó holokauszt-túlélők fiát személyesen hívták meg a diaszpórai zsidóság képviselőjeként, de nem tudott eljönni.

Válaszul Benjamin Netanyahu miniszterelnök heves lobbitevékenységére Bourla megígérte, hogy ellátja Izraelt 9,3 millió ember beoltására elegendő Pfizer/BioNTech oltással. Megegyeztek, hogy viszonzásul Izrael megosztja kampányának adatait a Pfizerrel.

Izrael felnőtt lakosságának háromnegyedénél is magasabb számban oltotta be lakosait alig több mint három hónap alatt. A

fertőzöttség aránya zuhant, ami lehetővé tette az ország számára, hogy az elmúlt hetekben újra megnyissa a gazdaságát. Bár Izraelt érte némi kritika, amiért nem osztotta meg oltóanyag-készletét a palesztinokkal, oltási kampányát széles körben sikeresnek tekintik.

„Megmutattuk, hogy van egy út vissza a normális kerékvágásba, és ezt mindenképpen ünnepelheti az egész világ” – mondta Bourla.

A videót az ünnepek alkalmával mutatták be a Herzl-hegyen, ahol Izrael nemzeti temetője található. Az ünnepségen zenei előadások hangzottak el, és a társadalom elismert személyiségei szimbolikus fáklyákat gyújtottak meg.

Az izraeli Emléknap esti ünnepségei, mely az elesett katonákra és a fegyveres támadások áldozataira emlékszik, átváltottak az izraeli függetlenség 73. évfordulójának örömünnepébe. Az ünneplés csütörtökön folytatódik, amikor várhatóan több millió izraeli özönlik a strandokra és parkokba piknikezni és grillezni, miközben a légierőnek az ország feletti parádéjában gyönyörködhet.