Videó: Róth Manóra emlékeznek Szegeden

A szegedi Új zsinagóga ablakait megfestő iparművészre, üvegfestőre emlékeznek a hatalmas tűzfalfestménnyel — újságolja a szeged.hu.

Emlékeztetnek rá, hogy Duna régió nyolc országának kilenc városának jelenleg rejtett zsidó kulturális emlékeit tárja fel egy Európai Uniós projekt, és ennek része Szeged is. A cél: ezeknek az értékeknek az újra felfedezése.

Ez a projekt adta az apropót arra, hogy a régi zsinagóga mellett a Hajnóczy utca 13. szám alatt található társasház tűzfalára egy megközelítőleg 150-200 négyzetméteres festményt készítenek a város egy kevéssé ismert, mégis jelentős művészének Róth Manónak az emlékére. Ő volt az, aki megfestette a zsinagóga ablakait.

Korponai Éva, az uniós Rediscover program szegedi projektmenedzsere a portálnak elmondta, hogy a tűzfalfestmény ezeknek az ablakdíszítéseknek a motívumaiból áll össze. A tűzfalat Marton Ákos és Vinkó Leó festi, akik április 6-án láttak munkához, és eredetileg úgy tervezték, hogy négy hét alatt végeznek, de ha az időjárás engedi, akár 2-3 hétre is lerövidülhetnek a munkálatok.

A Rediscover programban ezzel az attrakcióval is növelni szeretnék a tisza-menti nagyváros idegenforgalmi vonzerejét, másfelől

mind az ott élőkben, mind az idelátogatókban szeretnék tudatosítani, hogy Szeged nagyon komoly zsidó hagyományokkal rendelkezik.

Ismeretes, hogy a magyarországi holokauszt következtében vidékről szinte teljes mértékben eltűnt a zsidóság, amely az elmúlt évszázadokban, de különösen a XIX. és a XX. század első felében meghatározó szerepet játszott a város életében. A helyi zsinagóga kivételével még a helyiek számára sem kellően ismertek a szegedi zsidó kulturális emlékek, az EU társfinanszírozásával futó Rediscover programmal éppen azt a célt tűzték ki, hogy ez változzon.

Szeged elfelejtett sztárépítésze: Baumhorn Lipót épületeiről nyílt fotókiállítás

Ő tervezte a szegedi zsinagógát, mellette számos bérpalotát, középületet a Tisza-parti városban.