Szerda este köszönt be Izrael függetlenségének ünnepe

Izraelben az emlékezés napján az elesettek miatti gyászt az öröm váltja fel a szerda este kezdődő függetlenség napi ünnepségekkel, koncertekkel és tűzijátékokkal.

Délelőtt 11-kor ismét megszólaltak két percre a szirénák, és megállt az élet Izraelben az elesettek és a terroráldozatok emlékére. Az utazók leállították járműveiket és kiszálltak, a járókelők pedig megálltak és lehajtott fővel tisztelegtek azok emléke előtt, akik életüket áldozták hazájukért.

A központi emlékünnepséget Jeruzsálemben a Herzl-hegyen, az ország legnagyobb katonai temetőjében és nemzeti panteonjában tartották. Ott Reuven Rivlin államelnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök, valamint a biztonsági és az állami szervek vezetői koszorút helyeztek el az elesettek emlékére égő fáklyánál.

Kedd este, az emlékezés napjának kezdetén tizenhatodik alkalommal ismét megtartották a közös, zsidó-arab megemlékezést is, de akárcsak tavaly, idén is az interneten közvetítve az emlékünnepséget.

Yom Hazikaron Israel’s Memorial day #israelMemorialDay #YomHazikaron

Yom HaZikaron has been traditionally dedicated to fallen soldiers, commemoration has also been extended to civilian victims of terrorism.

A Békeharcosok, valamint a Szülők köre – családi fórum nevű civil szervezet szervezésében a palesztin-izraeli konfliktus miatt meghalt zsidók és palesztinok szülei és családtagjai együtt gyászolták szeretteiket. Két izraeli zsidó, és két palesztin családtag, valamint Richard Gere amerikai színész szólalt meg a rendezvényen.

„Tudjuk, hogy a nagyobb gyűlölet és harag nem vezet ki minket ebből”

— mondta Gere a palesztin-izraeli konfliktus két oldalán lévő családokat gyászukban egyesítő megemlékezésen a The Jerusalem Post című, angol nyelvű újság hírportáljának tudósítása szerint. Az alternatív megemlékezés célja a közös narratíva megteremtése a kizárólag az izraeli oldal gyászát hangsúlyozó, szokásos emlékezéssel szemben.

Az izraeli gyásznap este örömünneppé válik, ahol előbb a jeruzsálemi központi állami ceremónián, majd az ország minden településén felállított színpadokon és házibulikon elkezdik ünnepelni Izrael megalapításának 73. évfordulóját. Tavaly a koronavírus-járvány miatt ebben az időszakban szigorú országos zárlat volt, de idén a járvány szinte teljes körű visszaszorítása után ismét meg lehet hirdetni nagyobb rendezvényeket is, bár még a gyülekezésre vonatkozó korlátozások betartásával.

Kedd este kezdődik a Jom Házikáron, az elesett izraeli katonák és a terror áldozatainak emléknapja

Az este beköszöntő emléknapon a mai napig a zsidó államért elesett 23.928 katonának és a terrorizmus áldozatainak adózunk tisztelettel.