Izraeli orvosok vitáznak az iskolások beoltásáról

Az Izraeli Gyermekorvosok Szövetsége azt javasolta kedden, hogy az országban kezdjék meg a 12-15 év közöttiek beoltását koronavírus ellen – közölte az izraeli egészségügyi minisztérium.

Érvként azt említették, hogy a gyerekeknek növekvő szerepük van a vírusok terjesztésében, és sok, korábban a betegségen átesett gyermek szenved későbbi tünetektől: gyengeségtől, fejfájástól, koncentrálóképessége hanyatlásáról. A szövetség kitért arra is, hogy az oltástól védett gyerekek kiszabadulhatnak a bezártságból, amely jelentős pszichoszociális károkat okoz nekik.

A 9,3 millió lakosú Izraelben eddig 5,33 millió embert oltottak be a Pfizer vakcinájával a december 20-án kezdődött oltási kampányban. A 65 év felettieket vették előre – az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegek mellett -, majd fokozatosan lejjebb vitték a vakcinára jogosultság korhatárát, amely immár 16 év.

Nem mindenki szerint jó ötlet

Mintegy 100 egészségügyi szakember nyílt levélben ellenzi a gyermekek koronavírus-vakcinával történő beoltását, az oltott és a be nem oltott személyek elkülönítését — írja a The Jerusalem Post.

„Úgy gondoljuk, hogy nincs itt az ideje a gyermekek beoltásának. Még nem tudunk mindent a vírusról, és az oltás következményeiről. Az orvostudomány legfontosabb parancsa:  „Először is ne ártson”

— szögezték le vasárnap az Egészségügyi Minisztériumnak írt levelükben.

Elismerték, hogy a Pfizer vakcina megakadályozta a gyermekek súlyos koronavírusfertőzését és halálozását. Viszont a gyermekek általában nem tapasztalják a koronavírus súlyos tüneteit, és

a vakcina hosszú távú lehetséges mellékhatásai, még ha ritkák is, csak évekig tartó tanulmányok után lesznek ismertek.

Az sem világos, hogy meddig tart az oltás elleni immunitás, mely változatok ellen hat, milyen gyakran lesz szükség emlékeztető oltásra, és milyen következményei lehetnek az időszakos immunizálásnak az immunrendszerre, és a vírus evolúciójára.

A tudományos közösség körében uralkodó nézet az, hogy a vakcina nem vezet nyájimmunitáshoz, vagyis nincs indok a gyermekek oltására

— tették hozzá.

Már 12 év alatti gyerekeken is teszteli vakcináját a Pfizer

A kísérleteket szerdán kezdték meg az észak-karolinai Duke Egyetemen, ahol az orvosok egy 9 éves ikerpárt oltottak be először a vakcinával.