Erdogan: Ankara és Tripoli elkötelezett a török-líbiai tengeri joghatóságról szóló megállapodás mellett

Ankara és Tripoli megerősítette elkötelezettségét a 2019 novemberében aláírt, földközi-tengeri joghatóságról szóló török-líbiai megállapodás mellett, amely mindkét fél nemzeti érdekeit garantálja – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő este Ankarában azon a sajtótájékoztatón, amelyet tárgyalásaikat követően tartott Abdulhamíd Mohamed Dbeibeh líbiai ideiglenes miniszterelnökkel.

Az egyezményt korábban Görögország, Ciprus és Egyiptom a nemzetközi jogba ütközőnek minősítette. Athén szerint a szerződés sérti a görög szuverenitást, mert tudomást sem vesz arról, hogy a kijelölt tengeri határon helyezkedik el Kréta szigete.

Erdogan hétfőn arról is beszámolt, hogy a Dbeibehhel folytatott megbeszélések során a befektetéseket helyezték előtérbe, köztük „olyan konkrét lépéseket, amelyek megerősítik országaik kétoldalú kereskedelmét és gazdasági kapcsolatait”. A török államfő aláhúzta, hogy mindennemű támogatást meg fognak adni a polgárháború sújtotta észak-afrikai országnak infrastruktúrája újjáépítéséhez. Lépéseket tesznek, hogy felgyorsítsák a török magánszektor visszatérését Líbiába – hívta fel a figyelmet.

Erdogan egyúttal aláhúzta: továbbra is támogatják Líbia védelmi iparának, katonai és biztonsági architektúrájának újrarendezését.

A török elnök jelezte azt is, hogy kedden 150 ezer adag koronavírus-elleni vakcinát átadnak Líbiának. Erdogan nem nevezte meg az oltóanyagot, de Törökország eddig a kínai Sinovac, valamint az amerikai-német Pfizer/BioNTech cégek készítményeiből szerzett be.

Az Anadolu török állami hírügynökség – anélkül, hogy részleteket ismertetett volna – azt jelentette, hogy Erdogan és Dbeibeh hétfőn öt megállapodást írt alá.

A líbiai ideiglenes miniszterelnök kétnapos látogatásra érkezett Törökországba. A török államfővel folytatott négyszemközti egyeztetésen túl hétfőn került sor a török-líbiai felső szintű stratégiai együttműködési tanács első ülésére is. Ez alkalomból Dbeibeht több miniszterelnök-helyettes, miniszter, valamint a vezérkari főnök is elkísérte. Dbeibeh kedden török üzletemberekkel találkozik.

Líbiában az új, ideiglenes egységkormány március közepén lépett hivatalba. Az átmeneti vezetés megbízatása a december 24-re kitűzött választásokig tart. A Dbeibeh vezette kabinet az országot 2014 óta párhuzamosan irányító két rivális kormányzatot váltotta fel.

Törökország előzőleg a nyugati, Tripoli székhelyű vezetés, illetve a nyugat-líbiai erők támogatója volt.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően süllyedt káoszba.

Börtönre ítélték Erdogan megsértéséért a törökországi kurdbarát párt volt társelnökét

A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja börtönben ülő volt társelnökét Erdogan török államfő megsértéséért ítélte három és fél év börtönbüntetésre egy isztambuli bíróság.