Valamit elszámoltak: 20 ezer áldozata is lehetett csak tavaly a koronavírusnak Hollandiában

Legalább 20 300 ember halt meg a koronavírus következményeképp 2020-ban, ami sokkal több, mint a korábban jelzett adatok – közölte a Holland Statisztikai Hivatal (CBS) az NLTimes szerint.

A CBS szerint a végeredmény 75%-kal magasabb, mint a holland egészségügyi hivatal (RIVM) által 2021 elején kiadott szám.

Január 1-jén az RIVM 11 391 halottat azonosított, akik a koronavírusban hunytak el.

A CBS azt mondta, több okból is különböznek számaik az RIVM számaitól:

„Először is lehetnek halálesetek, ahol az orvos a koronavírust adta meg a halál okaként a kórkép alapján, laboreredmény nélkül” – állt a nyilatkozatban.

Továbbá nem kötelező az önkormányzati egészségügyi irodának (GGD) jelentenie a koronavírusos haláleseteket az RIVM számára.

17 357 halálesetet bizonyítottak a koronavírus okozott, míg 2673 esetet vizsgálnak. Sok haláleset tavaly márciusban és áprilisban történt, amikor a tesztelés még korlátozott volt.

A CBS által kiadott számok előzetesek, és az összes, 2020-ban önkormányzatoknak jelentetett haláleset 97,8%-ának megvizsgálásából származnak.

A statisztikai hivatal júniusban fogja leadni végső jelentését a koronavírus által 2020-ban okozott halálesetek kapcsán.

Hollandia lakossága jelenleg 17,2 millió fő.

Hollandia elbaltázta a lehetőséget, hogy befektessen az AstraZeneca oltásba

Bár előre lehetett látni, hogy nagy igény lesz a vakcinákra, a holland kormány nem is felelt az Oxford Egyetem kérésére a befektetéssel kapcsolatban.