Női űrhajóssal hódítaná meg a világűrt az Egyesült Arab Emírségek

Történelmet írt az Egyesült Arab Emírségek történetében Nora Al-Matrooshi, aki hazája első női űrhajósa lesz, írja a CNN alapján a Telex.

Közel négyezren jelentkeztek az Emírségek által indított Mohammed Bin Rashid Űrközpont asztronauta-programjába – közülük került ki a program két győztese, Al-Matrooshi mellett Mohammed Al-Mulla, közölte a dubaji emír, Mohammed bin Rásid.

Al-Matrooshi 1993-ban született, és bemutatkozó videója szerint már fiatalon is érdeklődött az űr iránt, ugyanis gyakran járt csillagnézésekre. Alapszakos gépészmérnöki diplomáját az Emirátusok egyetemén szerezte, és eddig a nemzeti olajvállalatnál dolgozott mérnökként.

„Felejthetetlen pillanatokat adott nekem ma a nemzet. Igyekszem keményen dolgozni, hogy történelmi pillanatokat és eredményeket írhassak bele népünk örök emlékezetébe. Köszönöm bölcs vezetőinknek, és az emírségi űrhajós program csapatának. Most kezdődnek az előkészületek és a munka”

– írta Twitter-bejegyzésében Al-Matrooshi. Programbéli párja, Mohammed Al-Mulla öt évvel idősebb nála – ő a dubaji rendőrségnél dolgozik pilótaként, és vezeti ott a kiképzési részleget, írja az űrközpont beszámolója.

A teljes cikk itt olvasható.

Zsidó űrhajóst küldhet a Hold-expedícióra a NASA

Jessica Meir egyben az első nő lehet, aki a Holdra lép. Utoljára 48 éve járt ember a Holdon.