Felére csökkenti a szállításait az AstraZeneca

Hivatalosan csak átmenetileg, de a felére csökkenti az európai országokba szánt vakcinái mennyiségét az AstraZeneca – írja kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva a Financial Times az Index szerint.

A brit gazdasági lap szerint 2,6 millió helyett csak 1,3 millió dózist indít útnak a 27 EU-tagország, illetve Izland és Norvégia felé. Erről a cég tájékoztatta az Európai Bizottságot és az érintett országokat is. Állítása szerint a döntés nem befolyásolja az ígéretet, hogy 2021 második negyedévében 70 millió dózis vakcinát szállít le a megrendelőinek.

Egy ügyet ismerő tisztségviselő a Financial Timesnak azt mondta, hogy a brit–svéd gyártó ezzel gyakorlatilag a nullára csökkentette az ezen a héten küldött vakcinái mennyiségét. Ez fog történni a jövő héten és utána is – mondta a lap forrása, hozzáfűzve, hogy az AstraZeneca csak kevéssel a határidő lejárta előtt jelezte, hogy csökkenteni fog a szállítandó mennyiségen. Erre azzal adott magyarázatot, hogy egyszerűen nem sikerült elég hatóanyagot gyártania a szerből.

Már kormányfői szinten rebesgetik azt is, hogy az AstraZeneca többször is eladta ugyanazt a dózis vakcinát a megrendelőinek.

Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy „néhány gyártó, különösen az AstraZeneca” kudarcot vallott a szállításokban.

A teljes cikk itt olvasható.

Nem kísérleteznek tovább gyerekeken az AstraZenecával

Miután az Európai Gyógyszerügynökség tényként jelentette ki, hogy „van összefüggés” a Oxford/AstraZeneca-vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között.