Salvini: „Hihetetlen a magyarországi ellenzéki orgia, amely a nácizmussal vádolt szélsőjobbtól a szélsőbalig tart”

Az olasz Liga vezetője az európai jobboldal jövőjéről, a közös európai vakcinabeszerzés kudarcáról, a magyar belpolitikáról és a bevándorlásról is beszélt a Mandiner hetilapnak adott interjújában.

A beszélgetés során Matteo Salvini kifejtette, hogy a megítélése szerint egyedül szövetségben lehetséges legyőzni a politikai ellenfeleivel szemben már régóta egységesen fellépő európai baloldalt, illetve az egyre inkább balra forduló jobbközép erőket. Ehhez, mint mondja, olyan közös értékekből szükséges kiindulni, „mint a munka, az egészségügy, az identitás, a keresztény értékek, a mezőgazdaság, a közös határvédelem, a biztonság”.

Olaszország volt miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere szerint Orbán Viktor az új európai jobboldal „egyik lelke, egyik motorja”, akinek „volt ereje elhagyni az egyre inkább balossá laposodó Európai Néppártot. A Liga és a lengyelek pedig a rendelkezésére állnak annak érdekében, hogy valami újat csináljunk”.

Salvini az interjú során hangsúlyozta, bízik abban, ha mindenki felad valamennyit a hatalmából és hajlandó a hasonló politikai elveket vallókkal közös platformot alakítani,

„az Identitás és Demokrácia és az Európai Konzervatívok és Reformerek a Fidesszel együtt a második legnagyobb erő lehet az Európai Parlamentben”.

A jobboldali olasz Liga párt vezetője a közös európai vakcinabeszerzésről úgy nyilatkozott, hogy az szerinte „totális kudarc”, amely messze nem az első azok sorában, amiket az európai elit elkövetett, ám a mostani különösen drámai, hiszen „emberéletekbe került”.

Salvini arra a kérdésre, hogy mit gondol azon formációkról, amelyek a jobboldali értékekkel szemben a baloldallal fognak össze, mint ahogy az például a Jobbik vagy az Európai Néppárt skandináv tagjai esetében történt, így válaszolt: „Olaszországból nézve ez abszurd. Hihetetlen például a magyarországi ellenzéki orgia, amely a nácizmussal vádolt szélsőjobbtól a szélsőbalig tart Orbán és a Fidesz leküzdése céljából.

Úgy gondolom, csúfos véget érnek, a nép a közérthetőséget szereti. Aki csak a hatalomért fog össze, mint a skandináv országokban vagy Magyarországon, nem nyer”.

A bevándorláspolitikával kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta, hogy a határvédelem mellett azzal lehet leginkább segíteni az afrikai kontinens fejlődését, „ha Afrikában költjük el a pénzt, nem pedig itt. Úgy gondolom, a határvédelem kérdésében is lehet az Európai Parlamentben többséget találni. Ebben a kérdésben több Euró­pát akarunk, noha általában ennek ellenkezőjével vádolnak minket”.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Salvini a migráció „túl sok sötét oldalának” tisztázását sürgeti

Civil szervezetek hajói embercsempészekkel egyeztettek, akik nem egy esetben az NGO-hajókig szállították a bevándorló-csoportokat.