A költészet napja – Szenes Hannára emlékeztek a Versmondók

Közös online emlékműsorral készült a költészet napjára a Magyar Versmondók Egyesülete és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE).

Vasárnap 11 órától József Attila mellett a száz évvel ezelőtt született és mártírhalált halt katona-költő, Szenes Hannára emlékeztek a Boldog a gyufa című emlékműsorban, neves művészek és pályakezdő színészek együttes közreműködésével.

A címadó vers mellett életrajzi emlékek, lírai és prózai írások, illetve József Attila felvezető verse tették teljessé az ígéretes fiatal költő emlékműsorát. Szenes Hanna pályája nem teljesedhetett ki, személye, életműve példamutató áldozatvállalása alapján azonban méltó arra, hogy mind többen megemlékezzenek róla, megismerjék élettörténetét, műveit.

Szenes Hanna írónak, költőnek készült. Naplóját és műveit húsz nyelvre fordították le és ötven országban adták ki. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, és ápolják emlékét. Magyarországon született 1921. július 17-én, és itt szenvedett mártírhalált 1944. november 7-én. Hiába érettségizett kiváló eredménnyel, a zsidókat érintő korlátozások miatt nem tanulhatott tovább. 1939-ben Palesztinába vándorolt, ahol tagja lett a zsidó ellenállási mozgalomnak. 1944-ben a brit ejtőernyős egység tagjaként azzal a feladattal küldték Magyarországra, hogy társaival próbálják megakadályozni a zsidók deportálását. A fasiszta csendőrség azonban elfogta, megkínozta, végül kivégezte.

Az online irodalmi emlékműsort az egyesület művészei az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban forgatták. Az összeállítást Havas Judit szerkesztette és Lutter Imre rendezte, az operatőr és a vágó Rozgonyi R. Gábor volt. A nyitó gondolatokat Hegedűs D. Géza mondja el, mellette közreműködik Bakos-Kiss Gábor és R. Kárpáti Péter színművész, Havas Judit, Lutter Imre és Takács Bence előadóművész, Baranyi Lia versmondó, valamint Bukovszky Orsolya, Gál Réka Ágota, Junki Noémi, Kozma Veronika, Pigler Emília és Szőke Abigél színészhallgató.

A műsort a költészet napján, április 11-én vasárnap 11 órakor mutatták be, azóta folyamatosan megtekinthető a MAZSIKE és a Magyar Versmondók Egyesülete Facebook-oldalán és a Versmondók YouTube-csatornáján, de egy héten át elérhető lesz többek között a MAZSIHISZ, a Szépírók Társasága, a Magyar Pen Club, a Magyartanárok Egyesülete, az Élet és Irodalom és a Budapesti Tavaszi Fesztivál weboldalán is.

A magyarországi zsidó szerveztek és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésére az UNESCO Közgyűlése a 2021-es év kiemelt fontosságú évfordulói sorába felvette Szenes Hanna születésének 100. évfordulóját.

BOLDOG A GYUFA – Szenes Hanna 100

A magyarországi zsidó szerveztek és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésére az UNESCO Közgyűlése a 2021. év kiemelt fontosságú évfordulói sorába…