Trump-párti zsidó republikánus lenne New York új kormányzója

Lee Zeldin kongresszusi képviselő bejelentette, hogy megpályázza a botrányoktól sújtott Andrew Cuomo székét. 

Zeldin egyike a két republikánus zsidó képviselőnek az amerikai Kongresszusban. A politikus Trump egyik legfőbb támogatója volt – írja a Jewish Telegraphic Agency.

„A lényeg a következő: ha megakarjuk menteni New Yorkot, akkor Cuomónak mennie kell” – olvasható a képviselő bejelentésében.

Lee Zeldin New York államon belül Long Island-et képviseli, és annak ellenére könnyedén megnyerte a 2020-as választást, hogy Trump hangos támogatója volt, és a demokrata oldalon szintén egy zsidó politikus volt a kihívója.

Zeldin mellett a másik zsidó republikánus képviselő David Kustoff, Tennessee államból, további 145 republikánus képviselővel együtt tiltakozását fejezte ki az elektori szavazatok véglegesítésével kapcsolatban, amíg nem zárul le minden nyomozás. A szavazás a január 6-ai eseményeket követően történt.

A korábban népszerű Cuomo kormányzót több botrány is sújtja, több nő szexuális zaklatással vádolja és nyomozás folyik a járványügyi intézkedéseivel kapcsolatban is.

A demokrata politikust azzal vádolják, hogy az intézkedései következtében a covidos betegeket visszaküldték az idős otthonokba, majd az adminisztráció eltitkolta az emiatt megemelkedett halálozási adatokat.

A kormányzó a járvány alatt gyakran összeütközésbe került a zsidó közösséggel.

New York utolsó zsidó kormányzója Eliot Spitzer volt, aki prostitúciós botránya miatt egy év után kénytelen volt visszavonulni.

Fotó: Flickr/Gage Skidmore

Az FBI vizsgálja New York kormányzójának járványügyi intézkedéseit

Andrew Cuomo még könyvet is írt 2020-as „sikereiről”, most viszont az idősotthonok halálozási adatainak eltitkolása miatt került kétpárti össztűz alá.